Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1048
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

İnci NEŞELİ ÖZOĞLU

Çocuklar ve gençlerin erken yaşlarda sanat ve spora yönlendirilmesi gerektiğini belirten Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Işıkhan; “Boş zamanlarını etkin ve verimli geçirmelerine katkı yaparken aynı zamanda onları bağımlılık yapan madde ve davranışlardan uzaklaştırmış oluruz.” diyor.

Politikalar Kurulu ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Işıkhan bağımlılığı; belli süreç içinde gelişen zarar verici sonuçları olmasına rağmen bağımlılık yapıcı maddeyi aramayı ve kullanmayı sürekli hale getiren bir hastalık olarak tanımlıyor. Günümüzde bağımlılığın ciddi bir halk sağlığı problemi ve sosyal tehdit niteliğinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Işıkhan ile bağımlılıkların önlenmesi ve rehabilitasyon sürecinde sanat ile sporun etkisini ve iyileştirici gücünü konuştuk.

BAĞIMLILIKLAR TOPLUMUN TÜMÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Prof. Dr. Vedat Işıkhan bağımlılığın, ortaya çıkardığı sonuçlar nedeniyle sadece bağımlı kişiyi değil başta yakın çevresi olmak üzere toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini söylüyor. Günümüzde bağımlılığın önlenmesi ve rehabilitasyonunda sanat ile sporun iyileştirici etkisi olduğunun artık birçok kişi tarafından kabul edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Işıkhan şöyle devam ediyor: “Sanat, yaratıcılığın ya da hayal gücünün ifadesi. Sanat, bireye dünyayı nasıl gördüğünü ve değerlendirdiğini, estetiği, nezaketi, imgesel düşünmeyi ve inceliği öğretir. Yaratıcılık, insanların kendini gerçekleştirme sürecinin göstergesi olarak duygusal sağlığın en yüksek derecesini ifade ediyor. Sanat ve sporun, bireyin fiziksel, duygusal ve sosyal yönden gelişimine önemli katkılar yaptığını söyleyebiliriz. Sanat, insan ve topluma kendini geliştirme fırsatı da sunar. Boş zamanlarını sanat, spor ve hobi gibi faaliyetlerle geçiren birey, doğal olarak bağımlılık yapıcı madde ve davranışlara yönelmeye ihtiyaç duymayacaktır. Çocuklar ve gençleri bu tür etkinliklere ne kadar erken yaşta başlatabilir, onları yetenekleri doğrultusunda ne kadar erken yöneltebilirsek geleceğe daha umutla bakan bir neslin oluşumuna katkı vermiş oluruz.”

Sanatın bireye, boş zamanları etkin ve yaratıcı biçimde değerlendirme ve kendine olan güveni artırma gibi olumlu katkılar yaptığını dile getiren Prof. Dr. Vedat Işıkhan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Müzik dinleyen kişi rahatlar, ruhunu dinlendirir ve keyifli vakit geçirir. Sanat kişilerin anlama, algılama, düşünme gibi yeteneklerini ve duygusal açıdan kabiliyetlerini harekete geçirir. Spor, vücudu dinç tuttuğu ve alınan oksijenden maksimum yarar sağlanmasına yardımcı olduğu için bireyin ruh halinin pozitif yönde etkilenmesine katkıda bulunur. Özellikle sabah yapılan spor, gün içerisinde yorgunluk hissi değil aksine canlılık verir. Böylece daha önce bitirmekte zorlandığımız ve bizi strese sokan işler, çok daha hızlı çözüme ulaşabilir. Spor, bağımlılıkla mücadelede önemli bir panzehirdir. Spor yapan genç canlı olur, stresi az olur, konsantrasyonu yüksek olur, uyku kalitesi oldukça yüksektir. Bedensel sağlık ile birlikte benlik saygısı ve özgüveni gelişir.”

“BEDENİMİZİ MUTLAKA BİR FAALİYETLE MEŞGUL ETMELİYİZ”

Prof. Dr. Vedat Işıkhan, AMATEM, ÇEMATEM ve Yeşilay gibi ülkemizde bağımlılıkla mücadele amacıyla kurulan birçok tedavi ve eğitim merkezinde; sanat ile sporun, çocuklar ve gençlerin boş zamanlarını etkin ve verimli şekilde değerlendirmelerinde önemli bir yer tuttuğunu vurguluyor. Boş boş oturmanın özellikle çocuk ve gençleri büyük tehlikelere yöneltebileceğini dile getiren Prof. Dr. Işıkhan şunları söylüyor: “Yaşadıkları sıkıntı ve zorlukları aşmak ya da ondan kurtulmak için aldıkları bir madde tüm yaşamlarının alt üst olmasına neden olacaktır. Zihnimizi ve bedenimizi mutlaka bir faaliyetle meşgul etmeliyiz. Bugüne kadar geliştirdiğimiz en etkili yöntemler arasında sanat ve spor bulunuyor. Sanat ve spor, bağımlılıkla mücadele eden çocuklar ve gençlerin kendilerini ifade etme ve yeteneklerini sunmaları yanında sağlıklı kişilik geliştirmelerine de katkı sağlıyor. Kişiliklerini geliştirmelerinde, benlik saygılarını kazanmalarında ve sosyalleşmelerinde ciddi anlamda etkileri bulunuyor.”

SPOR VE SANAT YAŞAMI İYİLEŞTİRİR

"Spor ve sanat tedavi edicidir, spor ve sanat etkinliğinde bulunmak yaşamı iyileştirir ve zenginleştirir. Bu yollarla iletişim kurabiliriz.” diyen Prof. Dr. Vedat Işıkhan sözlerine şöyle devam ediyor: “Bireysel sorunların çözümünden toplumsal düzeyde yaşanan sorunların çözümüne kadar bu iki yöntemin çok önemli fonksiyonları olduğunu belirtmeliyiz. Sanat terapisi, sanat yoluyla insana yardım etmektir. Sanatın iyileştirici gücünden yararlanan bu mesleğin ve tedavi aracının adı sanat terapisidir. Terapi süreci, insanların en başta kendilerinin değişebileceklerine yönelik bilinçlendirme yöntemlerinin tümünü içerir. Terapötik süreç, insanları doğrusal düşünceden ve gündelik yaşamdan uzaklaştıran ‘içe yönelimi’ gerekli kılar. Niteliklerimizi keşfetmemizi ve kaybettiğimiz parçalarımızı yeniden bulmamızı sağlar. Sanat, spor ve hobi faaliyetleri önemli birer terapi aracıdır. Özellikle bağımlılık sürecini yaşayan bireylerin kendilerini ifade etmelerinde önemlidir. Sanat ve spor, bireylerin yaratıcı ifade sürecine katkıda bulunur. Bireyin kendini ve başkalarını daha iyi anlamasına yardımcı olan yaşantıları deneyimlemesini sağlar. Bireyin sorunlarıyla başa çıkmasına ve yeni stratejiler geliştirmesine yardımcı olur. Bağımlılık merkezlerinde, tıbbi rehabilitasyon yanında iş, meslek, uğraşı, sanat, hobi, spor faaliyetleriyle bağımlı gençlerin becerileri geliştiriliyor ve ‘bir işe yarama’ duygusunun oluşması sağlanıyor. Son olarak bu yöntemler kendi kültür ve geçmişlerinin güçlü yönlerini ifade etmelerini kolaylaştırıyor.”

“YETENEKLİ OLAN GENÇLERE YÖNLENDİRME YAPILMALI”

Gençlerin teşvik edilmesinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “Sosyal inceleme ve iletişim sürecinde çocuklarla gençlerin ilgi duyduğu spor veya sanat dalı belirlenebilir. Profesyonel olarak bizim yapmak istediğimiz spor veya sanat türüne değil çocukların istediği dal ve faaliyetler üzerine çalışmalıyız. Böylece bu araçlar tedavi sürecinde çocukların bağımlılığa karşı ilgi, tutum ve davranışlarında bir değişiklik yaratabilir. Yeteneği keşfedilen çocuklarla motivasyon, birebir çalışma, yönlendirme ve destekleme çabalarımızı sürekli hale getirmemiz gerekir. Bazen spor ve sanat dışında çocuğun ilgilendiği bir hobisi olabilir. Bu yeteneğin geliştirilmesi de büyük bir zenginlik olacaktır. Bu gençler onlar için oluşturulmuş terapi gruplarına katılarak; içinde bulunulan sorunların sadece onlar tarafından yaşanmadığını, toplumda onlar gibi birçok çocuğun benzer sorunlarla karşılaşabildiğini, spor ve sanatla uğraşanların yaşamlarının nasıl değiştiğini görebilirler. Özellikle daha önce başarıya ulaşmış olan gençlerin model olarak bu çocuklara tanıtılması onları fazlasıyla motive edebilir.”

EN İDEAL SPOR TÜRLERİ NELER?

Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çocuklar ve gençler için önerebileceği spor dalları ile ilgili ise şunları söylüyor: “Bireysel olarak yerine getirilebilecek spor dallarını; masa tenisi, satranç, boks, yüzme, atletizm, savunma sanatları (tekvando, judo), bilardo, okçuluk olarak sıralayabiliriz. Kolektif ya da grup halinde yapılabilecek spor dalları ise; voleybol, futbol, hentbol ve basketbol olabilir.” Kolektif yapılan sanat ve spor etkinliklerinin bireylere bazı özellikler kazandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Işıkhan bunları şu şekilde sıralıyor:

  • Gruplar, çocuk ve gençlere ait olma duygusu sağlayabilir.
  • Benzer ihtiyaçları olan bireyler birbirine destek olabilir ve karşılıklı olarak problemlerini çözmede yardım edebilir.
  • Sosyal öğrenmelerin çoğu gruplarda gerçekleşir; bu yüzden grupça yapılan spor ve sanat çalışmaları sosyal becerileri geliştirmek için iyi bir ortam sağlar.
  • Yapılandırılmış bir grup, üyelerine bazı sorunlara başka pencerelerden bakma imkânı sunabilir.
  • Gruplar, gücü ve sorumluluğu paylaşmada daha demokratik olabilir.

“TOPRAKLA UĞRAŞMAK NEGATİF ENERJİYİ ALIR”

Güzel sanatların her türünün çocuklarla yapılacak rehabilitasyon çalışmalarında çok ciddi etkileri olacağını kaydeden Prof. Dr. Vedat Işıkhan bu etkiyi şöyle açıklıyor: “Fotoğraf, heykel, tiyatro, şiir ve kompozisyon yazma, resim, video çekme, hazırlama ve sosyal medyada bunu yayınlama (Çocukların sosyal medya ile olan ilişkisi, bilgisi, yapmak istediği sonuçta bir beceriye dönüşmüş olacaktır.) etkili faaliyetlerdir. Bunun yanında, toprakla uğraşmak, sosyal sorumluluk kapsamında bir projeye dahil olmak, insanlara yardımcı olmak, at ve evcil hayvanlarla uğraşmak da önemlidir. Böylece çocuklar negatif enerjilerini boşaltarak pozitif bir enerjiye sahip olacaklardır.”

YETENEKLERİN KEŞFEDİLMESİ ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ

Bağımlılık kısır döngüsündeki ailelerin çocuklarının yeteneklerini keşfedebilmelerinin onların sanat ve spora yönelmesi için önemli bir başlangıç olacağını dile getiren Prof. Dr. Işıkhan şunları söylüyor: “Bağımlılıkla mücadelede aile uzun süredir bu durumla ilgilendiği için yorgundur; maddi ve manevi kaynakları tükenmiştir. Zaten hâlâ şok içerisindedir. Çocuklarını bu riskten koruyamadıkları ve yeterli ilgiyi zamanında gösteremedikleri için pişmanlık içindedirler. Ancak bu olumsuz yapıya rağmen birçok ailenin çocuğunun yeteneği doğrultusunda özverili davranıp onları yüzme veya futbol kursuna yazdırdıklarına şahit oldum. Rehabilitasyon sürecinde profesyonel ekibin, aileler ve çocukları bu tür sanat ve spor dallarına yönlendirmesi gerekir. .”

YEREL YÖNETİMLERE DE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Prof. Dr. Vedat Işıkhan, bağımlı çocukların rehabilitasyonunda ilgili kamu kurumları başta olmak üzere yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü vurguladı. Prof. Dr. Işıkhan; “Bağımlılık konusu birçok bakanlık ve disiplinin ilgi alanına giriyor. Bu yüzden projeler odağında ortaklaşa program ve faaliyetlerin yapılması başarı şansını artırır. Özellikle ailelerin, çocuk ve gençlerin bu tür sanat ve spor ile ilgili hizmetlere ulaşma noktasında yaşadıkları engelleri ortadan kaldırmamız gerekir. Birçok yerel yönetim bu tür hizmetleri ücretsiz ya da çok az ücretle sunuyor. Halk eğitim merkezleri kapsamında yer alan aktivitelere katılımı artırmalıyız. Tüm bu kuruluşların da kendi faaliyetlerini vatandaşa duyurması gerekir. Günümüzde sosyal belediyecilik anlayışı hakim. Belediyeler, özellikle bu çocuk ve gençlere yönelik hizmetlere katılımları artırma yönünde çalışmalarda bulunmalıdır.” açıklamasında bulunuyor.

Her türlü hastalık için erken teşhis konusunun öne çıktığını dile getiren Prof. Dr. Işıkhan sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bağımlılık süreci öncesinde gerek bireysel gerek toplumsal boyutta üzerimize düşen birçok sorumluluk var. Bağımlılığı erken tanımlama konusundaki algı ve bilgilerimizi sürekli uyanık tutmalıyız. Gözden kaçırdığımız bir çocuk ya da genç, gelecekte hem kendisine hem de topluma büyük zararlar verebilir. Hayatı bir örümcek ağı gibi kademe kademe bilinçli bir şekilde dokumaya başladığımızda, gençlerin hayatını spor ve sanatla doldurduğumuzda ve yeteneklerini harekete geçirdiğimizde geleceğe daha umutla bakan bir gençlik yetiştirmiş oluruz. Çünkü spor ve sanatın; bilinç, dikkat (konsantrasyon), başarı ve başarısızlık duyguları, denge, birlikte hareket etme, sosyalleşme, arkadaşlarını destekleme sonuçta olumlu bir benliğin gelişmesine katkıda bulunan iki önemli bileşen olduğunu düşünüyorum. Ayrıca unutmamamız gereken; çocuk ve gençlerin bazen manevi boşluk içinde olduğudur. Çocuklarımızın zihinlerini iyilik, yardımlaşma, paylaşma, dayanışma, hoşgörü ve kardeşliği odak alan dinimiz ve Peygamber Efendimizin örnek yaşamlarıyla doldurmamız da önemlidir. Çocuklarımızın kalplerini bu manevi boyut ile doldurabilirsek ne güzel olur...

PROF. DR. VEDAT IŞIKHAN KİMDİR?

1966 yılında Mardin’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulundan 1990 yılında lisans, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden 1993 yılında bilim uzmanlığı (MSW) ve yine aynı enstitüden 1998’de doktora unvanını aldı. 2003’te doçent, 2009’da profesör oldu. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde (İ.İ.B.F) üç yıl sosyal hizmet bölüm başkanlığı ve aynı fakültenin dekan yardımcılığı idari görevlerini yerine getirdi. Prof. Dr. Işıkhan, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürüyor. 20 Mart 2020’de Yeşilay Bilim Kurulu Üyeliği’ne seçilen Vedat Işıkhan halen Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Sosyal Hizmet Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Prof. Dr. Işıkhan ayrıca, 8 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyeliği’ne atanmıştır.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019