Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1057
Tütün Bağımlılığı
Şimdi tam zamanı!
Sigaranın insan sağlığı üzerindeki zararları, ölümcül etkileri saymakla bitmiyor… Geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşmamak için şimdi sigarayı bırakmanın tam zamanı!
İÇERİĞİNDE 4 BİN KİMYASAL MADDE VAR!
Sigara dumanı içinde siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum ve aseton gibi dört binden fazla kimyasal madde bulunuyor. Sigara içmek, içinde en tehlikelileri arsenik (fare zehiri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanid (gaz odaları zehri), toluen (tiner), amonyak ve propilen glikol de olmak üzere binlerce kanserojen ve toksik maddeyi vücuda almak anlamına geliyor. Sonuç olarak ciğerlerde katran oluşuyor. Bu kanserojen maddeler bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışıyor. Bunun sonucunda zaman içinde başta akciğer olmak üzere tüm organlarla ilgili rahatsızlıklar başlıyor.
HASTALIKLARA YATKINLIK ARTIYOR
Sigara kullanan kişiler grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha sık maruz kalırken COVID-19 pandemisinde de görüldüğü üzere sigara kullanımı korona virüs riskini 14 kat artırıyor. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalırken, sigara bağımlıları hayatta oldukları sürede de hastalıklı ve sağlıksız bir yaşam sürüyorlar.
HEM BİREYSEL TOPLUMSAL BİR SORUN
Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbestçe satılabilmesi nedeniyle günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli faktörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sigara bağımlılığı yalnızca bireysel değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir sorun da teşkil ediyor.
KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Sigaranın içindeki yabancı maddeler dokularda irritasyon ve hasar oluşturuyor. Buna karşı savunma amacıyla kandan çekilen hücreler iltihap alanına toplanıyor. Damarların zamanla daralması ile tüm dokulara gelen kan ve oksijen miktarı azalıyor. Dokunun beslenememesi sonucunda zamanla hasar gelişiyor. Sigaranın en dramatik sonuçlarından biri, içindeki kanserojenlerin en yoğun ve uzun etki ettikleri organlar başta olmak üzere tüm organlarda kanser oluşma riskini artırması.
DİĞER UYUŞTURUCULARA BASAMAK OLUŞTURUYOR
Sigara diğer uyuşturuculara da bir basamak oluşturuyor. Sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı alkol kullanmaya da başlıyor ve araştırmalara göre sigara içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşıyor. Sigara içen gençlerde davranış bozuklukları da görülüyor. Sigara kullanan gençler, başka bir uyuşturucu kullanmasa bile, sigara bağımlısı yetişkinler haline geliyor ve bırakmadıkları takdirde sağlıklarını tehdit eden kimyasal maddelere bir ömür boyu maruz kalıyorlar.
VÜCUDA SAYISIZ ZARARI VAR
Sigaranın hayatımızda ve vücudumuzda yaptığı olumsuz etkileri sıralayacak olursak; sigara içilen ortamlarda kötü ve ağır koku olması, cilt kararması ve yaşlılığı, dişlerde kirli ve kötü görünüm, dişeti hastalıkları, ağız ve yutakta tat alma eksikliği, ağız, yutak, gırtlak, nefes borusu, akciğer, mide, yemek borusu, pankreas, rahim, mesane kanseri riskinde artış, kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi, damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, beyinde felç, ileri yaşta bunama (alzheimer), gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük, koku almada azalma, kronik bronşit, KOAH ve amfizem gibi tıkayıcı akciğer hastalıkları, mide ve yemek borusunda kanama, ülser, iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar, ellerde ve parmaklarda sararma, tırnaklarda zayıflama, kemik erimesi, kılcal damarların el ve ayaklardan başlayarak kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (buerger hastalığı) kadar varan hastalıkların oluşumu. Bunların yanı sıra yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma da ortaya çıkıyor.
PASİF İÇİCİLİK TEHLİKESİ
Sigara dumanı pasif içiciler için de aktif içiciler kadar zararlı. Pasif içiciler sigara içen kişilerin yanında durarak 3 bin 700 çeşit kimyasal gazdan zarar görüyorlar. Bunların büyük bir kısmı zehirli, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazları. Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalınırsa, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riski o oranda artıyor. Gebelikte sigara içen kadınların bebekleri yüzde 10-15 oranında eksik kilolu doğdukları gibi ebeveynleri sigara içen çocuklarda astım, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit, zatürre) riski artıyor. İstatistiklere göre, sigara içen annelerin düşük ve ölü doğum yapma oranı içmeyenler göre yüzde 50 daha fazla. Ayrıca, sigara içen anne adaylarının bebekleri 21/2 oranında ani ölüm riski taşıyor. Gebelikten dört ay önce sigarayı bırakmak riski ortadan kaldırıyor.
PSİKOLOJİNİN DE DÜŞMANI
Tütün ürünleri ve nikotin insan beyni üzerinde olumsuz etki yaratıyor ve psikolojiyi olumsuz etkiliyor. Sigara ve tütün kullanımı olanlarda depresyon, anksiyete bozukluğu ve psikotik bozukluklar gibi bazı psikiyatrik sorunların bunları kullanmayanlara göre daha fazla olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuş. ABD'nin Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi psikoloji ve davranışsal bilimler bölümünden Dr. Brian Hitsman, son 10 yıl içinde tütün içiminin insan beyni üzerindeki olumsuz etkilerini anlamakta önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirterek, kronik sigara içiminin beynin yapısında ve olumsuz duygulara, hatta psikiyatrik hastalığa yatkınlığı artıran kimyasallarda değişikliğe neden olduğuna dair farklı düzeylerde elde edilen kanıtların gitgide arttığını bildirdi. Oxford ve Cambride Üniversiteleri ve Kings College London ‘da yapılan bir araştırma sonuçları ise, özellikle sorunları ile başa çıkmak için sigara kullananların sigarayı bıraktıklarında kaygılarının da azaldığı gösteriyor.