Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
1064
Bağımlılık
TBM İle Her Yıl Milyonlarca Kişiye Ulaşıyoruz
İnci Neşeli ÖZOĞLU
Teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), 2014 yılında Yeşilay tarafından geliştirildi. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bu modüller konusunda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını artırmayı amaçlayan bu birincil önleme programı, 2015’ten bu yana yaygınlaşmaya başlandı. Program, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile daha sonraki yıllarda T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Millî Savunma Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılay gibi birçok kurum ve kuruluşla yapılan protokoller doğrultusunda yaygınlaştırıldı. Bugüne kadar ülke çapında yetiştirilen toplam 1104 formatör ve 40 binden fazla uygulayıcı sayesinde TBM 2014’ten bu yana her yıl ortalama 10 milyon öğrenci ile 3 milyon yetişkine ulaşmaya devam ediyor.
TÜRKİYE GENELİNDE UYGULANIYOR
Türkiye genelinde etkili, standart ve bilimsel bir program olarak uygulanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın (TBM), 2016 ve 2018 yıllarında yapılan iki Etkililik Analizi ile bilgi ve farkındalık kazandırmadaki etkisi kanıtlandı. Ancak gerek bu etki analizlerinden gerekse sahada çalışan formatörlerle 2019 yılında yapılan çalıştaylarda TBM’nin bazı açılardan geliştirilmesinin gerekli olduğu bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. TBM içeriklerindeki bilimsel bilgi ve verilerin güncellenmesi gerekliliği, içeriklerde daha fazla etkinliğe yer ayrılması gibi ortaya çıkan bir takım önemli geri bildirimler çerçevesinde bir program geliştirme planı yapıldı. Bu program geliştirme planında; danışman hocalar, gelişim psikologları, program geliştirme uzmanları, etkinlik uzmanları, tasarımcı, editör ve ölçme değerlendirme uzmanı gibi birçok disiplinden akademisyen ve uzmanı bir araya getiren bir ekip oluşturuldu. Aynı zamanda tüm bu süreçlerin organizasyonu ve yönetimini sağlamak amacıyla eğitim tasarım firması Usturlab sürece dâhil edildi.
ALTI KAYNAK İÇERİĞİ OLUŞTURULDU
Program geliştirme sürecinin daha iyi yönetilebilmesi adına iki faza bölünmesi sağlandı. Ağustos 2020’de başlayan program geliştirme sürecinin ilk fazında hedeflerin belirlenmesi, program geliştirme çerçevesinin oluşturulması ve literatürel içerik oluşturma süreci gerçekleştirildi. Bu sürecin sonunda alkol, madde, tütün, teknoloji, kumardan oluşan beş bağımlılık ve sağlıklı yaşam alanlarında toplam altı kaynak kitap içeriği oluşturuldu. İkinci fazda ise bu kitap içerikleri sunum, oyun, etkinlik, şarkı, video vb. öğretim materyallerine dönüştürüldü. Program geliştirme süreci Nisan 2022’de tamamlandı. Bu süreçte 34 modül için sunum, üç kılavuz kitap, 21 animasyon, 76 etkinlik, 10 hikâye kitabı, üç çalışma defteri, beş kutu oyunu ve beş çocuk şarkısı üretildi.
İZMİR’DE FORMATÖR EĞİTİMİ YAPILDI
Tüm bu üretim sürecinin sonunda TBM içeriklerinin tamamının sahada pilot uygulamasının yapılması amacıyla 23-26 Mayıs 2022 tarihlerinde İzmir Çeşme’de TBM Formatör Eğitimi gerçekleştirildi. Bu eğitimle 154 formatör, yenilenen içerikler çerçevesinde eğitimden geçti ve sahada uygulamalara başladı. Kendilerinden alınan geribildirimler doğrultusunda içeriklerin yeniden değerlendirilmesi yapılırken; son hali verilen TBM içeriklerinin ulusal düzeyde yaygınlaşması planlandı.