Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
1041
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

Burçin ŞENEL

Pandemi nedeniyle eve kapanan ve daha az sosyalleşen çocuk ve gençler internete özellikle de dijital oyunlara daha fazla vakit ayırmaya başladı. Ailelerin en çok zorlandığı konuysa her an burun buruna geldikleri bu konuyla baş edebilmek. Klinik Psikolog Mehmet Büyükçorak, çocukları internet bağımlılığına çeken bu süreçte ebeveynlerin alabileceği önlemleri, dikkat edilmesi gereken noktaları ve yapılabilecekleri sıraladı.

ÇOCUĞUNUZ BAĞIMLILIK TEHLİKESİ ALTINDA MI?

  • Sürekli internet hakkında düşünüp ilk fırsatta internette nasıl zaman geçireceğinin planlarını yapıyor mu?

  • İnternete girmeden önce belirlediği zaman ile interneti kullandıktan sonraki zaman arasında farklılıklar var mı? (İnternet bağımlılığının çoğunda belirlenen saatin katbekat üzerinde kullanım yoğunluğu gözlemlenmektedir.)

  • İnternet kullanımını azaltmaya çalıştığında yoksunluk belirtileri oluyor mu? (Kaygı, sinirlilik hali, huzursuzluk, stres gibi)

  • İnternetin aşırı kullanımından dolayı akademik başarıda sorunlar, aile bireyleriyle çatışmalar ya da alınan sorumlulukların internet kullanımı yüzünden sürekli ötelenip yerine getirilmemesi söz konusu mu?

  • İnternette geçirilen süre boyunca ruh halinde değişiklikler oluyor mu? (İnternetten uzak kalındığında mutsuz ve huzursuzken, internete erişim imkanı bulunduğunda tam tersi duygulanımların yaşanması.)

  • İnternet kullanabilmek için aile üyelerine ya da çevredekilere yalan söyleyerek internete erişmeye çalışıyor mu? 

BAĞIMLILIK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Sorunun gerçekten ne olduğunun belirlenmesi
Anne ve babalar paniğe kapılmadan önce problemin ne olduğu konusunda kendi aralarında bir fikir birliği oluşturmalı. Bazı ebeveynlerin, çocuklarının problemli internet kullanımından dolayı, aşırı panik ile çocukları ile çatışma yaşadıklarını gözlemliyoruz. Bu tutum yardımdan ziyade zarar verecektir. Çocuklarının internet kullanımı davranışlarında hangi konulardan rahatsızlık duyduklarını önce kendi aralarında ve karşılıklı olarak konuşup ortak bir düşünce ve ifade birliği kurmalılar. Nelerin doğru ve nelerin yanlış olduğu hususunda ortak nokta bulunduktan sonra da çocukları ile iletişime geçip kendi endişelerinden çocuklarına bahsetmeliler.

Çocuğa önem verildiğinin ve problemlere karşı yanında olunduğunun gösterilmesi
Çocukla internet kullanımı üzerine konuşulurken, direkt olarak internet bağımlılığı ve çocuğa karşı eleştirel söylemlerden kaçınmakta fayda var. Ebeveynler, sağlığını ve psikolojisini önemsediklerini belirten bir dil ile çocuklarına yaklaşabilirler. İnternet bağımlılığının en yaygın ve sık görüldüğü yaş aralığındaki kişiler davranışları ile ilgili konuları konuşmayı, kendi özel alanlarına müdahale, eleştiri ya da suçlama olarak algılayabilir. Bunun yerine davranışlarında görülen belli başlı bazı değişmeler üzerinden konulara değinilebilir. Örneğin, çocuğun hayatında son zamanlarda görülen sosyal faaliyetlerden uzaklaşma, ekran karşısında fazla zaman geçirmekten dolayı gözlemlenen kronik yorgunluk, akademik başarısızlık, uykusuzluk, yorgunluk vb. haller üzerinden değerlendirme yapılabilir.

Aile içi kültürüne uygun kurallar ve kullanım sınırlarının belirlenmesi
Ebeveynler çocuklarının interneti aşırı kullanması ya da bağımlılık geliştirmesinden sonra bu bağımlılıktan kurtulma yolunun, ya evde interneti tamamen yasaklamak ya da çocuğun internete erişim sağlayabileceği teknolojik aletleri evden uzaklaştırmak olduğu yanılgısına düşebiliyorlar. Bu iki durum da çocuğun ebeveynlerine karşı hasmane tutum almasından başka sonuç vermeyecektir. Bunun yerine, sınırlı internet kullanımı için aile içerisinde belirgin sınırlar oluşturmak, internetin kullanımının çalışma odası ya da aile bireylerinden uzakta değil de ortak zaman geçirilen alanlarda kullanılması gibi konular üzerine konuşarak çocukla birlikte bu sorunun üzerine gidilmeli. Aile içerisinde belirlenen kurallara sadık kalmalı ve çocuğun üzerinde tam kontrol kurup onu değiştirmeye çalışmamalıyız. Nihayetinde ortada sorun olarak bulunan şey çocuğun kendisi değil, internete karşı geliştirilen davranış ve bu davranışsal bağımlılığın getirdiği semptomlardır.
 
OLUMLU YÖNLENDİRMELER
Çocuğun internet kullanım sürecinde aile olarak iş birliği içinde olmak
İnternet tamamıyla olumsuz bir kullanım aracı değildir. Örneğin, gün içerisinde fiziksel olarak ayrı kalan ebeveynler çocuklarıyla internet üzerinden görüntülü konuşma imkanına sahip olup neler yaptıkları konusunda iletişim kurabilir ya da uzak mesafelerdeki aile büyükleriyle hayatları hakkında konuşabilirler.

“Offline” hayattaki arkadaşlıkları “online” olarak devam ettirebilmek
Bazı çocuklar, fiziksel ortamda daha içe kapanıktır ve gerçekte kurmak istedikleri ilişkilerden kendilerini geri tutabilirler. Online iletişimde kalmak ve arkadaşlıklarını devam ettirmek gerçek hayatta yaşadıkları kaygıyı azalttığından kendilerini daha özgüvenli hissedebilir ve bu yolla güvenli bağ kurulan arkadaş ilişkilerinde bulunabilirler.

Eğitim odaklı programlar için internet kullanımı
Covid-19 sürecinde online eğitime devam eden öğrenciler için internet birçok farklı alandan eğitim imkanı sunabiliyor. Örneğin, çocuğun hangi alanlarda eksik olduğu ya da kendisini geliştirmek istediği birlikte konuşulup kararlaştırıldıktan sonra Youtube’dan online anlatımlar ya da yabancı dil eğitim programları gibi birçok yayın faydalı amaçla kullanılabilir.

Eğlence amaçlı kullanım
Günlük yaşamın stresinden ve yoruculuğundan sonra eve gelinen bir akşamda, belki haftada iki gün olmak üzere eğlenceli bir film ya da kısa video içerikleri bütün ailenin güzel vakit geçirmesi için kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, kullanım saatinin ve içeriklerinin birlikte belirlenmesi ve bu kurallara bütün aile üyelerinin riayet etmesi olacaktır.
 
 EBEVEYNLER İÇİN AKILDA KALICI ÖNERİLER

  • İnternet üzerinde çocuğun gezindiği sayfalardan haberdar olmak, ne gibi aktivitelerde bulunduğunu gözlemlemek önem arz ediyor. Bu durum, ergen yaş aralığındaki gençler için kendi özel hayatlarına müdahale olarak algılanabilir. Ailelerin bu durumun onlara güvenmemek olmadığını, internet üzerinde bulunan sayısız ve sınırsız uygunsuz ya da illegal içeriğe karşı onları korumak amaçlı yapıldığını anlatması önemlidir.

  • Siber zorbalığa en az maruz kalan çocukların interneti aileleri ile iş birliği yaparak kullanan çocuklar olduğu gözlemlenirken, en çok maruz kalan çocukların da ailelerinin denetiminden uzak internet kullanan çocuklar olduğu gözlemlenmektedir.

  • İnternet kullanımının saat, içerik ve kullanım yoğunluğunun çerçevesi belirgin hatlarla çizilmeli ve bunların dışına çıkılmamalıdır. İnternet bağımlılığı bulunan çocukların ailelerinin müdahil olduğu ve kontrole yardımcı oldukları durumlarda çocukların internet kullanma sıklıklarında büyük oranda azalma görülürken, ailenin etkin olmadığı durumlarda ise tam tersi bulguların elde edildiğini görüyoruz.

  • Aile içi ve çocuk arasında çok sık yaşanan çatışmaların veya aşırı disiplinin olduğu durumlarda, ya da her şeye izin veren, çocuklarının hiçbir davranışına karışmayan aile dinamiklerinde yetişen çocuk ve gençler internet bağımlılığı konusunda risk grubu altındadır.  

  • Aile ile yapılacak birtakım aktiviteler genç bireylerin internet kullanım alışkanlıklarında da birtakım değişikliklere katkı sağlayacaktır. İnternete karşı davranışsal bağımlılık geliştiren bir çocuğun elinden interneti alıp yerine hiçbir şey koymadığımız takdirde, yoksunluk belirtilerini ve büyük bir boşluğun çocuğun hayatını etkilediğini görebiliriz.

  • İnternet kullanımını sınırladıktan sonra aile üyeleri, mutlaka pozitif rol üstlenip bütün aile ile birlikte etkinlikler ve birlikte zaman geçirme ritüelleri düzenlemelidir.

  • Ailenin aktif yardım ve rolünün olmadığı bir sınırlandırma başarılı olamayacaktır. Örneğin, ev içerisinde yemek yemeyi birlikte yapılan bir aktivite haline getirerek herkesin kendi ekranı önünde karnını doyurmak yerine ailece bir birliktelik oluşturulabilir. Nitekim bulgular, internet bağımlılığı bulunan bireylerin yükselen oranla bilgisayar ekranı karşısında ve atıştırmalık şeklinde bir beslenme kültürü geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

KLİNİK PSİKOLOG MEHMET BÜYÜKÇORAK KİMDİR?
2015 senesinde İstanbul Bilgi Üniversitesinden mezun olmuştur. Lisans döneminde California Üniversitesinde mesleki yaz dönemi eğitimi almıştır. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. 2019 senesinde Yokohama’da 6. Uluslararası Davranışsal Bağımlılık Kongresinde “Üniversite Öğrencilerinde Aşırı Sosyal Medya Kullanımının Kişilik Yapılanması ve Yaşam Doyumu İlişkisi”ni inceleyen araştırma sunumu yapmıştır. Bir buçuk sene bir yükseköğretim kurumunda klinik psikolog olarak görev yapan Mehmet Büyükçorak, çalışmalarına halen İbn Haldun Üniversitesinde devam etmektedir.

Sağlıklı Yaşam

Pedallar Sağlıklı Yaşam İçin Çevrildi

1061Haziran2022
Bağımlılık

Yeşilay’dan “Bağımsız Gençlik” Manifestosu

1061Haziran2022
Bağımlılık

YEDAM Sempozyumu'ndan Bağımlılıklara Bilimsel Bakış

1061Haziran2022
Bağımlılık

Sağlıksız Aile Tutumları Bağımlılık İçin Risk Faktörü

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Profilleri Nasıl Şekilleniyor?

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlı Ebeveyn Çocuğun Tüm Yaşamını Etkiliyor

1060Mayıs2022
Bağımlılık

“Hayır” Diyebilen Bir Çocuk Yetiştirmek

1060Mayıs2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ailenin Dijitalleşme ile İmtihanı

1060Mayıs2022
Bağımlılık

Bağımlılık Aileden Etkilenen ve Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır

1060Mayıs2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik sigara nikotin pandemisini gelecek nesillere taşıyor

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Tütünle Mücadelenin Bir Ayağı da E-Sigara ile Mücadele Olmalı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Dünya Elektronik Sigara ile Nasıl Mücadele Ediyor?

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara En Az Sigara Kadar Zararlı

1059Nisan2022
Tütün Bağımlılığı

Vazgeçilen her sigara sağlıklı bir hayatın kapısını aralar”

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Çocuklarımızı sigaradan nasıl koruruz?

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Sigara stresi azaltmaz, sigarasızlık stres oluşturur

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

Şimdi tam zamanı!

1057Şubat2022
Tütün Bağımlılığı

“Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla sigaradan kurtulun!

1057Şubat2022
Teknoloji Bağımlılığı

Fizikselden Sanala Yeni Bir Şiddet Türü: Siber Zorbalık

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Ergenler Sosyal Medya Bağımlılığında Risk Grubunda

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Geleneksel Değerler Çocukları Koruyor

1056Ocak2022
Teknoloji Bağımlılığı

Sosyal Medyada Dayatılan Güzellik Büyük Bir Yanılgı

1056Ocak2022
Kumar Bağımlılığı

Çocuklarınız İçin Ulaşılabilir Ebeveynler Olun

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Pandemi Sonrasında Toplumları Bekleyen Tehlike: Çevrim İçi Kumar Bağımlılığı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

Aileler Tedavi Sürecine Aktif Olarak Dahil Olmalı

1055Aralık2021
Kumar Bağımlılığı

“Gençliğin En Büyük Sorunu Büyüyememek”

1053Ekim2021
Yaşam

İyi Arkadaş Çevresi Bağımlılıklardan Uzak Tutar

1053Ekim2021
Yaşam

Davranışsal Bağımlılıklar En Çok Genç ve Ergenleri Etkiliyor

1053Ekim2021
Madde Bağımlılığı

Çocuğum Madde Kullanıyor mu?

1053Ekim2021
Yaşam

Gençlerin Gözünden Bağımlılıklar

1053Ekim2021
Yaşam

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Edebiyat ve Sanatla Farkındalık Oluşturuyor

1053Ekim2021
Sağlıklı Yaşam

Antikten Moderne 28 Asırlık Yolculuk

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin En Başarılı Olimpiyat Tecrübesi TOKYO 2020’nin Ardından

1052Eylül2021
Sağlıklı Yaşam

Yaşam Becerileri Bireyi ve Toplumu Korur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Stresle Mücadelede Yaşam Becerileri Faktörü

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Aileyle Sağlıklı İletişim Sağlıklı Kararları Doğurur

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

“Hobiler Bizi Ruhsal Olarak Geliştirir”

1051Ağustos2021
Sağlıklı Yaşam

Hangi Yaşta Hangi Sporu Yapmalı?

1051Ağustos2021
Yaşam

“Sanat ve Kitap Bağımlısıyım”

1051Ağustos2021
Teknoloji Bağımlılığı

YEDAM'dan İnternet Bağımlılığına Özgün Çözümler

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Sarmalında Oyun Oynama Bozukluğu

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ebeveynler Doğru Rol Model Olmalı”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Oynama Bozukluğunun Tedavisinde Yasaklar Çözüm Değil

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Ulusal Kampanyalar Farkındalık Oluşturuyor”

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Sizi Değil, Siz Onu Kontrol Edin!

1050Temmuz2021
Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Hasta Ediyor

1050Temmuz2021
Sağlıklı Yaşam

Artan Obezite, TBMM’nin de Gündeminde

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Türkiye’nin Obeziteyle Mücadelesi

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Obezite, 21’inci Yüzyılın En Önemli Sağlık Sorunudur

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Kalmak Virüsten Korudu, Obeziteyi Artırdı

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Pandemi Döneminde Yeme Bozuklukları Arttı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

“Besin Örüntüsü Dengeli Olmalı”

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Evde Hareketsiz Kalmayın!

1049Haziran2021
Sağlıklı Yaşam

Ağır Yaşamların Yükü Hafifliyor Mu?

1049Haziran2021
Yaşam

Gidene Üzülmek Yerine Var Olanı Güçlendirmeliyiz

1049Haziran2021
Yaşam

“Babalar Dua Gibidir; Artık Görünmez Olsa Da Dokunur Evladına...”

1049Haziran2021
Bağımlılık

“Sanat ve Spor, Bağımlılıkla Mücadelenin Panzehirleridir”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Gençlerde Davranışsal Bağımlılıklar Artıyor

1048Mayıs2021
Bağımlılık

“Aile Bağları Ne Kadar Sağlamsa, Bağımlılık Riski O Kadar Azalır”

1048Mayıs2021
Bağımlılık

"Özgürlük ve Sorumluluk Birbirini Tamamlar"

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Anne-Babalar Dikkat! Uzun Süreli Ekran Maruziyeti Nelere Yol Açıyor?

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Yeşilay Gençlerin, Gençler Yeşilay’ın Yanında!

1048Mayıs2021
Bağımlılık

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları TOHM’da Yetişiyor

1048Mayıs2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlı Kişi, İnterneti Bir Kaçış Yöntemi Olarak Kullanıyor”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Anne Babaya Güvenli Bağlanma Bağımlılıktan Korur

1047Nisan2021
Bağımlılık

“Öz Saygısı Düşük Bireylerde Bağımlılık Riski Daha Fazladır”

1047Nisan2021
Bağımlılık

Pandemi Sürecinde Kaygı Bozukluğu Arttı

1047Nisan2021
Bağımlılık

Sosyal Kaygı İnternet Bağımlılığını Tetikliyor

1047Nisan2021
Yaşam

Buz Hokeyi Sayesinde “Tek Yürek” Oldular: Bağımlılıktan Kurtuldular

1047Nisan2021
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Çağın Hastalığı: Yeni Nesil Bağımlılıklar

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Yasa Dışı Kumar ve Bahisle Hukuksal Mücadele

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

Sevgi ve İlgi Bağımlılıklardan Korur

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Bağımlılık Tüm Aileyi Etkileyen Bir Hastalıktır”

1046Mart2021
Teknoloji Bağımlılığı

“Dijitalleşme Aile İçi İlişkilerin Kalitesini Düşürüyor”

1046Mart2021
Yaşam

“Pandemiden Ders Çıkararak Geleceğimizi Kurtarabiliriz”

1046Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Kampanyalar Sigara Endüstrisinin Gerçek Yüzünü Gösteriyor”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Tütün Fiyatları ve Vergiler Düşürülmemelidir"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

“Elektronik Sigara Kullanmak, Marka Değiştirerek Sigara Kullanımına Devam Etmek Gibidir”

1045Mart2021
Tütün Bağımlılığı

“Sigarayı Bırakmak Kanser Riskini Azaltır”

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Pandemide Sigara İçme Oranları Düştü

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

"Çocuğunuzun ‘Hayır’ Deme Becerisini Geliştirin"

1045Şubat2021
Tütün Bağımlılığı

Tütün Bağımlılığına Karşı YEDAM Desteği

1045Şubat2021
Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı COVID-19'u Tetikliyor

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Bağımlılık Tedavisi Ertelenmemeli, Güçlendirilmeli"

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

“Madde Bağımlılığının Gerçek Tedavisi Rehabilitasyondur”

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Zehir Tacirlerinin Pandemi Fırsatçılığı

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

Her İki Madde Bağımlısından Biri Depresyonda

1044Ocak2021
Madde Bağımlılığı

"Online Terapi, Kişileri Madde Kullanımından Uzak Tuttu"

1044Ocak2021
Sağlıklı Yaşam

“Gençlik İnsan Hayatının En Zor Dönemidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Doğru Rol Model Olmak Önemli

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

“Spor ve Sanat Tedavi Edicidir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Mutluluk Ailede Başlar

1043Mutluluk Ailede Başlar2020
Sağlıklı Yaşam

“Depresyon, Gündelik Bir Keyifsizlik Hali Değildir”

1043Aralık2020
Sağlıklı Yaşam

Beslenme Anlayışı Ailede Şekilleniyor

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Organik Beslenmeye Mucizevi Bir Anlam Yüklenilmemeli”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Bir Tür Yeme Bozukluğu: Ortoreksiya Nervoza

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Tarladan Sofraya Uzanan Bir Zincir: Gıda Güvenliği

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

“Tarımsal Üretimi Tüketici Davranışları Belirleyecek”

1042Kasım2020
Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Yaşam Arayışları

1042Kasım2020

“Çocuklarımızı Korumakla Yükümlüyüz”

Ekim
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Nelere Yol Açıyor?

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Buluyor

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Ticari Kaygılar Çocukları Korumanın Önüne Geçiyor"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Yasak Koyarak Çocuğunuzu Bağımlılıktan Koruyamazsınız"

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Oyun Bağımlılığının Karanlık Yüzü

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Davranışsal Bağımlılıklara YEDAM Desteği

1041Ekim2020
Teknoloji Bağımlılığı

Bütün Aile Toplanalım, Ekranları Unutalım

1041Ekim2020
Eğitim

"Eğitimin Sürekliliği Sağlanmalı"

1040Eylül2020
Yaşam

“Çocuklarınıza Onları Önemsediğinizi Hissettirin”

1040Eylül2020
Eğitim

Bu Sefer Ziller Ebeveynler İçin Mi Çalıyor?

1040Eylül2020
Eğitim

Okul Fobisi Sizi Korkutmasın!

1040Eylül2020
Eğitim

Okula Yeni Başlayanların Pandemiyle İmtihanı

1040Eylül2020
Eğitim

Okullar Sağlık Tedbirleri İle Açılıyor

1040Eylül2020
Eğitim

Yeşilay Eğitim Faaliyetleri Hız Kesmiyor

1040Eylül2020
Alkol Bağımlılığı

Gençlerde Alkol Bağımlılığında Önemli Bir Basamak: Sosyal İçicilik

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir, Nasıl Başlar, Nasıl Tedavi Edilir?

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Nöroloji Alkolün Güvenli Sınırı Yok Diyor!

1039Ağustos2020
Bağımlılık

Pandemi Bağımlılıkları Tetikledi

1039Ağustos2020
Alkol Bağımlılığı

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

1039Ağustos2020
Yaşam

“İyiliğin Kanatlarına Tutunmaya Her Zamankinden Çok İhtiyacımız Var”

1038Temmuz2020
Yaşam

Pandemi Günlerinde Dayanışmanın Çarpan Etkisi: Vefa Sosyal Destek Grubu

1038Temmuz2020
Yaşam

Türkiye’de Afet Yönetimi ve Gönüllülük

1038Temmuz2020
Yaşam

"İnsan"ın En Zor Anında 152 Yıldır Hep O Var: Türk Kızılay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bağımlılığa Karşı "Gönüllü" Mücadelenin Adı; Yeşilay

1038Temmuz2020
Yaşam

Bir Ömür Boyu Yeşilaylı Olanlar…

1038Temmuz2020
Yaşam

Gönüllü Olmak Hem Sizi Hem De Dünyayı Değiştirir

1038Temmuz2020
Yaşam

Vakıf ve Gönüllülük Üzerine

1038Temmuz2020
Teknoloji Bağımlılığı

"Teknoloji Kullanımı Stresi Artırıyor"

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Pandemi Günlerinde "Teknoloji" Dost Mu, Düşman Mı?

1037Haziran2020
Teknoloji Bağımlılığı

Koronavirüs Dijital Bağımlığı Tetikledi

1037Haziran2020
Yaşam

"Evden Çalışma Modeli B Planı Olarak Elimizde"

1037Haziran2020
Yaşam

10 Soruda Koronavirüs Sonrası Küresel Sistem

1037Haziran2020
Alkol Bağımlılığı

"Şişenini Dibi"nden Görünenler

1032Ocak2020
Alkol Bağımlılığı

İpler Senin Elinde Alkole Hayır De!

1032Ocak2020
Tütün Bağımlılığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Sigarayı Bugün Bıraksanız Yarın Covid-19 Riskiniz Azalır"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Diyetisyen Derya Zünbülcan: "Esas Risk, Yanlış Beslenme"

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

"Koronafobi" Virüsten Daha Hızlı Yayılıyor

1036Mayıs2020
Eğitim

Hayat da Eğitim de Eve Sığar

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Korona Günlerinde Ev Hayatı

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam İçin Sporla “Evde Kal”

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Dezenfeksiyon Aracı: Güneş

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

El Hijyeni Virüsten Korur

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Evde Düzen İçin İpuçları

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Bahane Yok! Oyun Vakti

1036Mayıs2020
Sağlıklı Yaşam

Asıl Soru Şu; Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Koruruz?

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

"Dengeli Beslenme Sizi Mutlu Eder"

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Daha İyi Bir Yaşam İçin Sadeleşin

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Doğal Yaşamda Sürdürülebilirlik Önemli

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Aşılama Yalnızca Kişiyi Değil Toplumu da Koruyor

1035Nisan2020
Sağlıklı Yaşam

Bitkilerin İyileştirme Gücü Hakkında Her Şey

1035Nisan2020
Teknoloji Bağımlılığı

Gençlikve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: "E-sporun en büyük riski, dijital bağımlılıktır"

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

DSÖ’nün Gündeminde E-spor ve Oyun Bağımlılığı Var

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

E-Spor Obeziteye Neden Oluyor

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Dijital Oyun Nasıl E-spor Oldu?

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Prof. Dr. Tolga Arıcak: E-Spor Bağımlılık Riskini Artıracak

1031Aralık2019
Teknoloji Bağımlılığı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: Dijital oyunların e-spor olarak anılmasına itirazımız var

1031Aralık2019
Tütün Bağımlılığı

Amaçları Daha Fazla İnsanı Bağımlı Yapmak

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara ile Yasal Mücadele

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara Can Almaya Devam Ediyor Can Almaya Devam Ediyor

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Elektronik Sigara da Sigara Kadar Zararlı

1030Kasım2019
Tütün Bağımlılığı

Doç. Dr. Toker Ergüder: Elektronik Sigara, En Az Sigara Kadar Bağımlılık Yapıyor

1030Kasım2019