
Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, hatta..
İyiliğin ve sağlığın peşinde koşan gönüllüleriyle Yeşilay her geçen gün daha da güçleniyor, zenginleşiyor. Sürdürülebilir iyilik hareketinin güzel bir örneğini sunan Yeşilay gönüllüleri, bağımlılıklar konusunda farkındalık oluştururken topluma katkı sağlamanın ve başkalarına ilham vermenin mutluluğunu yaşıyor, unutulmaz anılar ve hikâyeler biriktiriyor.
Gönüllü; zamanını, bilgisini ve emeğini hiçbir maddi karşılık beklemeden hür iradesiyle toplumun yararı için sunan kişi olarak tanımlanıyor. Gönüllülük ise, insanların kişilere ve topluma fayda sağlamak için gerçekleştirmiş olduğu bir sosyal faaliyet şekli. Gönüllülük, geleneksel yardımlaşma, sosyal hizmetlerin ulaştırılması ve farklı sivil katılım yolları gibi çok çeşitli aktiviteleri içeriyor. Gönüllüler, sosyal ihtiyaçları karşılamak, toplumda farkındalık yaratmak, dezavantajlı gruplara destek olmak gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yapıyor.
GÖNÜLLÜ OLMAK BİREYE NE KAZANDIRIR?
Gönüllü olmak kişinin kendisini zihinsel ve ruhsal olarak daha güçlü, mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlıyor. Zamanını, gücünü ve kaynaklarını başkalarının yararına kullanan gönüllü, kendisini ihtiyaç sahiplerine yardımcı olduğu için manevi anlamda güçlü ve iyi hissederken yeni tecrübeler kazanabiliyor, farklı insanlarla tanışıp sosyalleşme imkânı buluyor. Gönüllüler; bilgi, deneyim, enerji, hoşgörü, paylaşımcılık, iyi toplumsal ilişkiler, profesyonel yaklaşım, sorumluluk üstlenme gibi niteliklere sahip oluyor. Gönüllülük kişiye, yeni dostluklar kurma, sosyalleşme, farklı projelere dahil olma, alınan sorumluluklarla kişisel gelişime katkı sağlama ve öz güveni artırma gibi konularda katkı sağlıyor.
Yeşilay’ın 1920 yılından bu yana süregelen mücadelesinin en önemli unsurlarından biri de gönüllüler. Yeşilay, toplumda sağlıklı yaşam bilincini yaymak, bağımlılıkla mücadele etmek ve sosyal dayanışmayı güçlendirmek isteyen herkes için çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir yelpazede gönüllülük fırsatları sunuyor. Yeşilay'da gönüllü olmak sadece bir sosyal sorumluluk projesine katılmayı değil, aynı zamanda topluma faydalı olmanın, dayanışmanın ve bireysel gelişimin bir parçası olmayı sağlıyor.
Yeşilay gönüllüleri, çeşitli etkinliklerde, eğitimlerde ve farkındalık kampanyalarında aktif rol alarak insanlara sağlıklı yaşam alternatifleri sunuyor. Üniversite toplulukları, şubeler ve ulusal ve uluslararası etkinliklerle Yeşilay, gönüllülerinin ilgi alanlarına uygun birçok gönüllülük fırsatı sağlıyor. Bisiklet turları, münazara turnuvaları, her türlü bağımlılıktan uzak eğlenceler, Yeşilayfestler, sosyal medya kampanyaları, eğitimler ve daha pek çok farklı etkinlik, Yeşilay gönüllülerini bir araya getiren önemli faaliyetlerden bazılarını oluşturuyor.
Yeşilay gönüllülüğü, herkesin kendisine uygun bir alan bulabileceği kapsamlı bir yapıya sahip. İster etkinlik organizasyonlarında yer almak ister bireysel hikâyelerle farkındalık yaratmak istenirse de sosyal medya içerikleriyle gençlere ulaşmak olsun, Yeşilay herkes için bir gönüllülük yolu sunuyor.
Yeşilay’a gönüllü olarak katılmak isteyen herkes, yetenek ve ilgi alanlarına göre farklı faaliyetlerde bulunabilir. Gönüllüler; farkındalık kampanyalarına katılarak, şubelerde aktif rol alarak, etkinliklerde yer alarak veya dijital mecralarda Yeşilay mesajlarını yayarak katkı sağlayabilir.
Gönüllülük sürecinde üç modülden oluşan Gönüllü Oryantasyon Eğitimi’ni (Yeşilay Tanıtımı, Bağımlılıkla Mücadeleye Dair Temel Bilgiler, Yeşilay’da Gönüllülük Fırsatları) tamamlayan Yeşilay gönüllüleri, Yeşilay saha faaliyetlerinde, projelerinde yer alabiliyor. Yeşilay vizyon ve misyonunu benimseyen; sağlıklı yaşam farkındalığı ile hareket eden, farklı kültürlerle birlikte çalışmayı önemseyen, çözüm odaklı kişiler Yeşilay sahasında gönüllülük faaliyetlerine katılabiliyorlar.
NASIL YEŞİLAY GÖNÜLLÜSÜ OLUNUR?
Yeşilay, gönüllülerinin çabasıyla zenginleşen sivil toplum kuruluşlarından biri. Yeşilay gönüllüleri için ilk şart kurumun amaçlarını, misyonunu benimsemeleri. Yeşilay gönüllüsü olmak isteyenler Yeşilay’ın resmi internet sitesi olan www.yesilay.org.tr adresindeki "Online Başvuru" sayfasından ya da şube merkezleri ve etkinlik noktalarındaki Gönüllü Başvuru Formu’nu doldurarak gönüllü aday başvurusu yapabiliyorlar. Başvuru yapan aday gönüllüler şubeler tarafından organize edilen üç modülden oluşan oryantasyon eğitimini tamamlamalarının ardından gönüllü olarak kabul ediliyor.
GÖNÜLLÜLÜK SEÇENEKLERİ
Yeşilay gönüllüleri; kendi bilgi, beceri, tecrübe ve tercihleri doğrultusunda Genel Merkez Gönüllüsü, Şube Gönüllüsü, Kurumsal Gönüllü, Genç Yeşilaylı veya Proje-Eğitmen Gönüllüsü olarak ve bulundukları çalışma gruplarında aktif olarak çalışma olanağı buluyorlar.
Genç Yeşilay: Genç Yeşilaylılar, üniversitelerde kulüpler, şubelerde gençlik komisyonları ve liselerde Yeşilay kulüpleri aracılığı le Yeşilay’ın çalışmalarında yer almaktadırlar. Genç Yeşilay Kulüplerinde ilgili çalışmalara katılarak sorumluluk alabilirler. Şube gençlik komisyonları ile Genç Yeşilay Kulüpleri şehirdeki tüm gençlere yönelik bağımlılıkla mücadele çalışmalarını birlikte yürütür.
Proje Bazlı Gönüllülük: Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı Akran Uygulayıcıları, Benim Kulübüm Yeşilay (BKY) ve BKY Psikososyal Destek Programı uygulayıcıları gibi projelerde yer almak isteyen gönüllüler Genel Merkez tarafından planlanan ve yaygınlaştırılması hedeflenen projelerde gönüllü olabilir.
Proje Bazlı Gönüllülük Çalışmaları üç ana başlıkla ilerler:
Gönüllü Kampları: Bağımlılıklarla mücadeledeki bir asırlık deneyimi genç nesillere aktarmak ve akranlar arasında dayanışmayı artırmak için Genç Yeşilay Gönüllü kamplarına katılabilir, farklı bir Yeşilay deneyimi yaşayabilirsiniz.
Şube Gönüllülüğü: Şubelerin işleyişlerini kolaylaştıran, şubenin düzenlediği veya dâhil olduğu etkinliklerde yer alan, çalışmalara destek veren gönüllülerdir. Bu gönüllüler aynı zamanda şubelerle teması güçlendirir ve Genç Yeşilaylılarla birlikte çalışırlar.
Kadın Komisyonları: Kadın Komisyonlarında her hafta/ay rutin toplantılar gerçekleştirilerek, kadınların kendi bölgelerinde karşılaştıkları, Yeşilay’ın çalışma alanı içinde yer alan sorunlar gündeme getirilir. Sorunlara dair çözüm önerileri tartışılır ve komisyon üyelerinin ihtiyaçlarına yönelik, atölye, eğitim, etkinlik programı gerçekleştirilir. Kadının güçlendirilmesi ana hedefiyle ilgili projeler tasarlanır ve Yeşilay Şubesi/Gönüllüleri desteğiyle uygulanır.
Kurumsal Gönüllülük: Kurumsal gönüllülük; gönüllülük çalışmalarının, şirketlerin çatısı altında, onların desteği ve yönlendirmesiyle yürütülmesidir. İş birliği yapılan kurumların personeli, Yeşilay'ın yürüttüğü program, proje veya faaliyetlerde yer alabilir ve Yeşilay gönüllülüğünü deneyimleme fırsatı yakalayabilirler.
YEŞİLAY ELÇİSİ OLMAK NE DEMEKTİR?
Yeşilay elçisi olmak, bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık oluşturmak ve toplumda olumlu bir değişim yaratmak için aktif rol almak anlamına geliyor. Yeşilay elçisi olmak sadece etkinliklere katılmayı değil aynı zamanda bir rol model olma sorumluluğunu da beraberinde getiriyor. Elçiler, kendi sosyal çevrelerinde farkındalık yaratıp, sağlıklı yaşam bilincini yaymak için çaba harcıyorlar. Yeşilay elçileri, bazen bir üniversite kampüsünde stant açarak, bazen bir okulda bilinçlendirme semineri düzenleyerek, bazen de sosyal medya kampanyalarıyla gençleri sağlıklı tercihler yapmaya teşvik ediyorlar.
Yeşilay elçileri, şubelerde, okullarda ve üniversitelerde farkındalık sağlayıcı faaliyetlerde bulunarak bağımlılıkla mücadele eden gönüllüler arasında öncü bir rol üstlenirler. Sosyal medya kampanyaları, iletişim çalışmaları, Yeşilay teşkilatlanmaları ile yayılım ve tanıtım çalışmaları, etkinlik organizasyonları ve eğitim faaliyetleri bu gönüllüler sayesinde toplumun farkındalığını artırır.
Yeşilay Elçileri, sadece bireylere değil, aynı zamanda kamu ve özel sektör çalışanlarına, akademisyenlere ve gençlere de ulaşarak geniş bir etki alanı oluştururlar. Onlar, Yeşilay’ın vizyonunu benimseyip yaşatmaya devam eden kıymetli bireylerdir.
Yeşilay gönüllülüğü ve elçiliği, topluma katkı sağlamanın ve başkalarına ilham vermenin etkili bir yoludur. Bu sürece katılan herkes hem kendisinin hem de başkalarının hayatına olumlu bir dokunuş yapabilir.