Büyük Yeşilay ailesine gönül veren sevgili dostlar,
Hayat hikâyelerle örülü. Hepimizin bir hikâyesi, ..
Yeşilay’dan Türkiye’ye 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Çağrısı: “Kendinize bir iyilik yapın, bu önemli günde sigarayı bırakın”
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde yaptığı çağrısında; sigaranın ekonomik, sosyal, fiziksel yıkıcı sonuçları olan ciddi bir bağımlılık olduğunu vurguladı.
Bağımlılıkla mücadelede yaklaşık 100 yıldır mücadele eden Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü tüm Türkiye’ye seslendi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistikleri ile sigara bağımlılığını dünya çapında bir problem olarak tarif ettiğinin altını çizen Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dünya genelinde her yıl yaklaşık 7 milyon insanın sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini hatırlattı:
Sigara bağımlılığı Türkiye’de her yıl 100 bin can alıyor
“Dünyada her yıl 7 milyon can kaybına yol açan sigara bağımlılığının Türkiye’deki sonuçları, her yıl 100 bin canın hayatını kaybetmesi olarak kayda geçiyor. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü için yapılan etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda duyarlılığı arttırmak ve toplumsal farkındalık oluşturmaktır.”
“Endüstrisinin kirli oyunlarından gençleri uzak tutmak elimizde”
Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar verdiğini belirten Prof. Öztürk açıklamasına şu şekilde devam etti. “Tütün(sigara) endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir. Yeşilay olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın.”
Genç ve dinamik bir Türkiye için…
Dumansız hava sahalarının yaygınlaştırılmasının önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “Dumansız şehir, ilçe, park gibi alanların oluşturulması ve bunların yaygınlaştırılması, sadece sigara endüstrisine karşı verilen mücadele ile gençlerimizin daha sağlıklı yaşamalarını sağlamayacak; aynı zamanda, Türkiye’nin sağlık harcamalarının azaltılarak kalkınan, genç ve dinamik Türkiye’ye önemli bir katkı sunacak,” dedi.
31 Mayıs 2016’da; Dünya Tütünsüz Günü’nde hayata geçirilen Yeşil Dedektör ile önemli bir yol katettiklerini de hatırlatan Prof. Dr. Öztürk, “Geride bıraktığımız 3 yılda 273 binden fazla vatandaşımız Yeşil Dedektör uygulamasını akıllı telefonlarına yüklerken, Sağlık Bakanlığı’na yapılan ihbar sayısı ise 150 bine yaklaştı. İl bazında en çok ihlal bildirimi aldığımız yer İstanbul. İstanbul merkezli 84 bin ihlal bildirimi yapıldı. İlçe bazında 11 bin 800 ihlal bildirimiyle Ankara’nın Çankaya ilçesi ilk sırada yer aldı. Uygulamayı mobil telefonlara indirme oranını en kısa sürede artırmayı hedefliyoruz,” dedi.
Sigarasız Türkiye Çalıştayı’ndan “Dünya Tütünsüz Günü” Bildirisi
Ayrıca; Yeşilay ve T.C. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, Bakanlık, Üniversiteler ve STK’larla, ilk, orta ve lise eğitim kurumları temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen “Vizyon 2023 – Sigarasız Türkiye Çalıştayı” sonucunda 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Bildirisi yayınlandı. Toplam 37 kurumun imza attığı Bildiride, tütün(sigara) ve tütün mamullerine(sigara,nargile,puro) ilişkin bağımlılıkla mücadele için bilinçlendirme ve farkındalık yaratmaya ilişkin çalışmaların anaokulu çağından başlatılması gerekliliği vurgulandı.
Bildiride, elektronik sigara ve dumansız tütün ürünlerinin(sigara,nargile,puro) tütün endüstrisi tarafından zararsız, masum ve sigara bıraktırma özelliğine sahip olduğu yönünde yanıltıcı bilgiler verilerek pazarlandığının da altı çizildi. Nargile kullanımının son yıllarda gösterdiği artışa da dikkat çekilen bildiride, nargile kullanımını da azaltmayı hedefleyen Dumansız Türkiye Platformu’nun kurulması önerildi.
Bildirinin tamamı için tıklayınız.
Yeşilaycı Astronot Görevde!
Yeşilay’ın pasif içicilikle mücadele fenomeni haline dönüşen ve gençler arasında büyük bir ilgi ile karşılan Yeşilaycı Astronotu, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününü’nde Üsküdar sahilinde pasif içiciliğe dikkat çekmeye devam ediyor. Pasif içicilikten etkilenen ve bunu dile getiremeyen birçok insan için de motivasyon kaynağı olmayı amaçlayan Yeşilaycı Astronot, @astronotgorevde sosyal medyada sigara ile ilgili yarışmaları takip ediyor, sigaraya karşı mücadelesini dijital mecrada sürdürüyor.