Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Addicta’nın 2021 yılı "Kumar" Özel Sayısı Yayımlandı

Addicta’nın 2021 yılı "Kumar" Özel Sayısı Yayımlandı

Yeşilay’ın bağımlılıklarla ilgili araştırmalara yer verdiği hakemli akademik dergisi Addicta: The Turkish Journal on Addictions’ın 2021 yılı kumar özel sayısı yayımlandı.

Prof. Dr. Marc Potenza, Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül ve Doç. Dr. Merih Altıntaş editörlüğünde, hazırlanan Kumar Özel Sayısına http://addicta.com.tr/ adresinden erişilebilmektedir.

Kumar, beklenmedik sonuçların getirileri üzerine kazanç sağlamak umuduyla para veya değeri olan başka bir meta ile şans, bahis ve talih oyunları oynamaktır. Kumar insanlık tarihi kadar eskidir, ancak bir endüstriye dönüşmesinin sanayi devrimi ile birlikte olduğu kabul edilmektedir. Kumar, kişiye ve ailesine olduğu kadar topluma da psikolojik ve ekonomik yönlerden büyük zararlar vermektedir. İnternet kullanımı ve çevrimiçi oyunların hızla yaygınlaşması ve bu oyunların kumara hizmet etmesi, kumar sorununun önümüzdeki yıllarda da hızla artacağına işarettir. Çünkü oyunlar çocukların savunmasız dünyasına kolayca girmektedir. Çocukken edinilen kumar alışkanlığının önüne geçemezsek ilerleyen yıllarda kumar bağımlılığı önlenmesi zor bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkacaktır. Kumar bağımlılığında giderek artan risk ve kumar alanında yapılan çalışmaların yetersiz olduğu, Yeşilay’ın ev sahipliğinde 2-4 Aralık 2019 tarihlerinde İstanbul’da yapılan Dünya Sağlık Örgütü Kumar Çalıştayı’nda önemle vurgulanmıştır. Bu nedenle, bu özel sayıda, “Kumar” konusuna ilişkin güncel çalışmalara öncelik verilerek alana katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

2014 yılında yayımlanmaya başlayan Addicta, küresel bir problem olan bağımlılık ile ilgili uluslararası ve disiplinler arası özgün bilimsel çalışmalar için mecra olmayı, nitelikli tartışmalar üretmeyi ve Türkiye’de bağımlılıkla ilgili politikaların şekillenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Addicta, 2015 yılından itibaren Emerging Sources Citation Index (ESCI), TÜBİTAK ULAKBİM Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı, InfoBase INDEX, Academic Search Premier (EBSCO) ve Türk Psikiyatri Dizini gibi ulusal ve uluslararası veri tabanlarında taranmaktadır.

Addicta 8-3 Kumar Özel sayısında yer alan makaleler:

Davetli Yazı

Sistematik İnceleme

Case Report