Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
YEDAM bağımlıları hayata kazandırıyor

YEDAM bağımlıları hayata kazandırıyor

Ülkemizdeki tıbbi tedavi sonrası bağımlıların tekrar hayata kazandırılması yönündeki eksikliklerden yola çıkan Yeşilay’ın, çalışma alanına rehabilitasyon ve psiko-sosyal danışmanlık sürecini de ekleyerek geliştirdiği YEDAM ülke geneline yayılmaya devam ediyor. Perşembe günü yapılan UMYK toplantısında da YEDAM’ın yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı.

Alkol ve madde bağımlılarına, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına yönelik ücretsiz danışma hizmeti veren YEDAM’da tamamı bağımlılık alanında uzman klinik psikiyatrist, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar yer alıyor. Yüz yüze, ayaktan görüşmenin yanı sıra 444 7975 Danışma Hattı ile de arayan kişilere yönlendirme, tavsiye ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor. YEDAM, bireyin sağlık güvencesi olsun ya da olmasın, tüm hizmetlerini ücretsiz olarak veriyor. Ayrıca YEDAM’da tüm bilgiler, başvurular, raporlar gizli tutuluyor.

YEDAM’a 2016’dan bu yana yaklaşık 20 bin bağımlı ve bağımlı yakını başvurdu. 2200 kişinin psikoterapi aldığı YEDAM’da (Yeşilay Danışmanlık Merkezi), 480 danışan sosyal hizmet aldı, 122 danışanın, yapılan YEDAM-İŞKUR işbirliğiyle işe yerleştirme süreçleri başladı, 11 danışan işe yerleştirildi.

UMYK: YEDAM yaygınlaştırılmalıdır
Yeşilay’ın da yer aldığı ve 8 Bakanlıktan oluşan Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulu (UMYK), uyuşturucuyla mücadele çalışmalarının değerlendirilmesi için bir araya geldi. Türkiye genelinde yapılan çalışmaların raporlarının görüşüldüğü toplantıda yapılacak olan çalışmalar da ele alındı. Toplantıda, Yeşilay’ın uyuşturucu ve alkol bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal destek verdiği YEDAM’ın da ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiği bildirildi. İstanbul’da 3, Urfa’da 1 merkezle hizmet veren YEDAM, yerel yönetim işbirlikleriyle ülke geneline yaygınlaştırılacak.

Kişiye özel psikoterapi yöntemleri
YEDAM’da bireysel görüşmeler randevu sistemiyle gerçekleşiyor. Başvuru yapan her kişiye kişinin risk ve ihtiyaçlarını saptamak üzere kapsamlı bir özel klinik değerlendirme yapılıyor ve bu şekilde kişiye özgü bir destek programı geliştiriliyor. Bu kapsamda bireye yaşadığı problemlerle başa çıkabilme, çözüm yolları geliştirme, kendini tanıma, farkındalık kazanma noktasında profesyonel destek veriliyor. YEDAM’da ayrıca grup terapileri de yapılıyor.

Bağımlılar sosyal destekle hayata geri dönüyor
YEDAM’da Sosyal Hizmet Uzmanları tarafından, kişinin sosyal hayatını yeniden kurgulanmasına yönelik sosyal destek çalışmaları yapılarak; tedavi sürecinin en önemli parçası olan sosyal hayatın yeniden yapılandırması sağlanıyor. Ayrıca, Yeşilay ve İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında yapılan işbirlikleri çerçevesinde tedavisi bitmiş bireylere mesleki eğitim verme ve işe yerleştirme de yapılan çalışmalar arasında.

YEDAM ile ne değişiyor?

• Bağımlılık ve kullanılan maddelerin etkileri hakkında bilgilendirme yapılıyor.
• Kişinin bağımlı olduğu maddeyi bırakması konusunda yöntemler öğretiliyor ve onu bağımlılığa iten nedenler çözülüyor.
• Bireyin yaşadığı ruhsal sorunlar varsa, hastayla birlikte çözüm geliştiriliyor.
• Aile ve çevre ilişkilerini düzenleme konusunda bağımlı bireye yardımcı olunuyor.
• Bağımlı bireyin tedavi süreçleri takip ediliyor.
• Daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla bireye sosyal destek veriliyor.
• Ayrıca bağımlının aile ve yakınlarına bu durum ile nasıl başa çıkabilecekleri konusunda yardımcı olunuyor.