Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Yeşil Dedektör kamuoyuna tanıtıldı

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde Yeşil Dedektör kamuoyuna tanıtıldı

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Ankara’da düzenlenen etkinlikte "Tütünle Mücadele Gençlik Eylem Planı" açıklandı. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Usru, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Müsteşar Prof Dr. Eyüp Gümüş ve Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün katılımıyla düzenlenen toplantıda Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığı ile birlikte hayata geçirdiği, vatandaşların sigara yasakları için ihlal bildiriminde bulunmalarına imkân veren Yeşil Dedektör mobil uygulaması da kamuoyuna tanıtıldı.

Ortak kullanıma açık alanlarda ve sigara yasaklarının uygulanması gereken yerlerde sigara içildiğini tespit eden vatandaşlar, cep telefonlarına indirecekleri bu uygulama ile ihlal bildiriminde bulunabilecekler.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünlerinin(sigara, nargile, puro) zararları hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturulması ve toplum bilincinin artırılması amacıyla her 31 Mayıs'ta gerçekleştirilen Dünya Tütünsüz Günü, Türkiye'de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.  

"31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" kapsamında Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay'ın ev sahipliğinde, "Gençlerle tütünsüz bir geleceğe"teması ile 31 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenen çalıştayda "Tütünle Mücadele Gençlik Eylem Planı" açıklandı. Sivil toplum kuruluşlarının gençlik temsilcilerinin ve Genç Yeşilay üyelerinin katıldığı çalıştayda, gençler tütünsüz(sigara) bir gelecek için yapılacaklar, kamuya düşen görevler ve bu çalışmalara gençlerin dâhil edilmesi konusunda bir gençlik eylem planı hazırladılar. Hazırlanan eylem planı, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Usru, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Müsteşar Prof Dr. Eyüp Gümüş ve Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün katılımıyla düzenlenen toplantıda kamuoyuna sunuldu.

Yeşil Dedektör mobil uygulaması başlıyor
Yeşilay'ın İSTKA desteğiyle Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirdiği, vatandaşların sigara yasakları için ihlal bildiriminde bulunmalarına imkân veren Yeşil Dedektör mobil uygulaması da ilk kez kamuoyuna tanıtıldı. GPS teknolojisi ile çalışan bu mobil uygulamayla vatandaşlar akıllı telefonlar, tabletler aracılığıyla kanunen yasak olan yerlerde sigara içildiğini görmeleri halinde, bu durumu online olarak ihbar edebilecekler. Sistem kişilerin akıllı telefonlarının konum özelliğinden faydalanıyor ve 3 tuşlama yaparak bildirim imkânı tanıyor. Alınan bildirimler 184 sistemi üzerinden saha denetim ekiplerinin tabletlerine iletiliyor. Uygulamanın yaygın kullanımını saha denetimleriyle destekleneceğinden, kapalı işletme ve mekânlarda tütün mamulleri(sigara, nargile, puro) kullanım frekansının düşmesi ile genel olarak tütün(sigara, nargile, puro) kullanım oranlarında da düşüş sağlaması bekleniyor. Pilot olarak İstanbul'da başlayan uygulama, çok yakında tüm iller için de aktif hale gelecek.


Toplantıya katılan Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, "Sigara gençliğimizi, geleceğimizi tehdit ediyor. Gençlerimiz de bugün burada yaptıkları çalıştayla bize kendi fikirleri doğrultusunda kamudan ne beklediklerini, neler yapmak istediklerini, nelerin yapılması gerektiğini söylediler ve gençlik eylem planı sundular. Bir halk sağlığı sorunu olan sigarayla bu eylem planını da dikkate alarak çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz. Yeşilay gibi güçlü bir sivil toplum kuruluşu ile ortak hareket etmek bizim için çok kıymetli. Yeşil dedektör uygulamasının dumansız hava sahamıza katkısı büyük olacaktır"dedi.

Toplantıda konuşan Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise, Yeşil Dedektör uygulaması ile dumansız hava sahasının korumasına ve denetim etkinliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Öztürk, şu bilgileri verdi:

"2008 yılında hayatımıza giren kapalı mekânlarda tütün(sigara) kullanımına ilişkin kısıtlama ve denetim sistemi bu konuya duyarlı birçok vatandaş için korunması gereken önemli bir dumansız hava sahası hakkını da öne çıkarmaktaydı. Toplumsal bilincin oluşturulması ve başta pasif içicilik olmak üzere sigaranın zararlarından halk sağlığı yaklaşımı içerisinde toplumu korumayı hedefleyen bu adımlar, halen çok değerli kazanımlar olarak anılmaya devam ediyor. Bugün Sağlık Bakanlığı ile birlikte tütün(sigara) bağımlılığı ile mücadelede yasal arka plana ilişkin bir savunuculuk aracını da toplumun hizmetine sunuyor olmaktan dolayı oldukça heyecan içerisindeyiz.

Yeşil Dedektör de ülkemizde dumansız hava sahasına yönelik kanunların uygulanmasını kolaylaştıracaktır. Bu çalışmanın tütün(sigara) bağımlılığı ile mücadelede önemli bir eşik olacağı inancını taşıyoruz. Bu sebeple Yeşil Dedektör uygulamasına kişileri hakları konusunda bilgilendiren alanları da ekledik. Aynı zamanda ihlal bildirimlerinde hukuki çerçevede kişilerin bilgi gizliliği konusunda çok sayıda önlem aldık. Yeşil Dedektör sizlerin desteği ile büyüyecektir."

Tam Dumansız Türkiye etkinliği
Etkinlik sonunda, Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye genelinde tüm Halk Sağlığı, İl Sağlığı müdürleri ve ilgili birimlerin yetkililerinin imzaladığı ve üzerinde "Tam Dumansız Hava Sahası" sloganının yazılı olduğu Türkiye haritasını imzalayarak kamu kurum ve kuruluşlarının halk sağlığı için verdikleri mücadelede dayanışma ve birlik içinde oldukları mesajını verdi.

Yeşil Dedektör Uygulamasının Web Sitesi: www.yesildedektor.org

Yeşil Dedektör Uygulamasının Tanıtım Filmi: https://www.youtube.com/watch?v=sRyQ8Dkf8AI