Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeşilay Danışmanlık Merkezi Açılışını Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeşilay Danışmanlık Merkezi Açılışını Gerçekleştirdi

Yeşilay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nin (YEDAM) toplu açılışını gerçekleştirdi. Türkiye’nin 81 ilinde ve KKTC’de hizmet veren YEDAM’ların toplam sayısı 104’e ulaştı. Açılış töreninde YEDAM’dan danışan hikâyelerinin öyküleştirilerek anlatıldığı Renklerini Yeniden Kazananlar kitabının da tanıtımı yapıldı.
 
Yeşilay Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplu açılış törenindeki konuşmasına, açılışı yapılan YEDAM’ların ülkemize ve özellikle bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dileyerek başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:
 
“Tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlıklarının çözümü yolunda gayret gösteren Yeşilay’ımızın tüm yönetimine, uzman kadrolarına ve gönüllülerine teşekkür ediyorum. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nin ülkemizin dört bir yanındaki ve KKTC’deki toplam 104 noktada verdikleri hizmetlerle her yaştan pek çok vatandaşımızın hayatın renklerini yeniden kazanmalarına katkıda bulunacaklarına inanıyorum. Bu merkezlerde ücretsiz sunulan hizmetler bağımlılarla sınırlı kalmayıp onların ailelerini ve sosyal çevrelerini de içine alan geniş bir mücadele stratejisine dayanıyor. Bağımlılıktan kurtarılan insanlara sağlık güvencesinden istihdama, boş zamanlarını değerlendirmeden meslek edindirmeye kadar geniş bir alanda destekler sağlanıyor. Böylece bu iradeyi gösteren insanların önlerinde adeta yepyeni bir dönemin kapıları açılıyor. Psikologlardan sosyal hizmet uzmanlarına kadar geniş bir ekibin içinde yer aldığı zahmetli ve uzun mücadele sürecinin amacı bağımlılıktan kurtarılan insanların yeniden aynı yanlışa düşmelerinin önüne geçmektir. Yeşilay’ımızın bu çerçevede ülkemiz gerçeklerine uygun şekilde oluşturduğu YEDAM modelinin başarılarını ve giderek genişleyen hizmet ağını takdirle izliyoruz.”

“Her işimiz gibi bağımlılıkla mücadeleyi de insan merkezli yürütüyoruz”

Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadelede insanı merkeze aldığını belirten Erdoğan, “Ailelere, yetişkinlere, çocuk ve gençlere yönelik farklı programlarla yürütülen çalışmalar Yeşilay’ın bir asrı aşan misyonuna ne derece sıkı sıkıya bağlı olduğuna da işaret ediyor. Tüm hayatını zararlı alışkanlıklar ve maddelerle mücadeleye adamış birisi olarak daima Yeşilay’ın yanında oldum, olmayı da sürdüreceğim. Her zaman altını çizerek ifade ettiğim gibi, içki, madde ve kumar bağımlılığı tüm kötülüklerin anasıdır. Tütün kullanımı hem kendimize hem çevremize zararlıdır. Teknoloji bağımlılığı bizi insan yapan vasıflarımızdan uzaklaştırıp gerçek olmayan bir dünyaya hapseder. Zararlı ve kötü olan her şey, her yerde ve her şart altında öyledir. Bizim, Yeşilay’ımızla birlikte yürüttüğümüz mücadeledeki tek gayemiz ülkemize ve milletimize ruhu da bedeni de dipdiri nesiller kazandırmaktır. İnşallah bu mücadelemizi ülkemizde tek bir bağımlı bırakmama azim ve kararlılığıyla son nefesimize kadar sürdüreceğiz” dedi.

YEDAM ile Türkiye’ye özgü bir model geliştirildi

2015 yılından bu yana YEDAM’ların yaygınlaşması için büyük çaba gösterdiklerini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları ifade etti:
 
“Yeşilay Danışmanlık Merkezini 2015 yılında çok mütevazı bir şekilde klinik psikologların cevap verdiği bir çağrı merkezi olarak kurduk. Birkaç yıl içinde aldığımız ciddi talebin ardından 20 ülkedeki bağımlılıklarla mücadelenin tedavi metotlarını araştırarak, 10 ülkeyi bizzat ziyaret ederek bir Türkiye modeli geliştirdik. O günden bu yana ülkemizin her köşesine ulaşmak, bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere ücretsiz olarak hizmet ulaştırmak için aralıksız çalışıyoruz. Bu sayede beş bağımlılık alanının beşinde de bilimsel metotlar çerçevesinde tedavi sunan dünyanın tek ve en büyük sivil toplum kuruluşu olmaktan gurur duyuyor, ülkemizin her ilinde hizmet veren YEDAM’ların sayısını 104’e ulaştırmaktan büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Yeşilay olarak, bizim önceliğimiz her zaman önleme çalışmalarıyla bağımlılıkların oluşmamasını sağlamak olsa da rehabilitasyon çalışmalarına da büyük önem veriyor; bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere ve yakınlarına destek olmanın mücadelemiz açısından olmazsa olmaz olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda YEDAM’ları yaygınlaştırmak, vatandaşlarımızın desteğe ihtiyaçları olduğunda kapımızı çalabileceklerini bilmelerini sağlamak bağımlılıklarla mücadelemize güç katıyor. İnanıyoruz ki, yürüttüğümüz tüm bu çalışmalar sayesinde bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlayacağız. Bu yolda bize her zaman destek olan Sayın Cumhurbaşkanı’mıza da bugün açılışlarımızı onurlandırdığı için çok teşekkür ediyorum. Yeni açılan YEDAM’ların hayırlı olmasını diliyorum.”
 
YEDAM’da yürütülen çalışmaların sonuçlarından da bahseden Öztürk, “3 ay bizimle birlikte tedaviye devam eden kişilerin yüzde 45’i temiz kalıyor. Bu dünyadaki iyi merkez ortalamasına göre çok iyi bir orandır. Eğer 6 ay devam ediyorlarsa yüzde 70 oranında temiz kalıyorlar. Bütün bunları yaparken sadece psikolojik destek değil aynı zamanda sosyal hizmet uzmanlarımızla da sosyal hizmet desteği de veriyoruz. Yaptığımız bu bütüncül yaklaşımla tedaviyi sonlandırıp temiz kalmasını sağlıyor, İŞKUR’la iş birliğine girerek bir işe yerleşmesini de sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YEDAM’da renklenen yaşam öyküleri umut vadediyor

Açılış töreninde ilk baskısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edilen, YEDAM’dan destek alanların öykülerinin yer aldığı Renklerini Yeniden Kazananlar kitabının da lansmanı yapıldı. Yaşanmış gerçek olaylardan kurgulanan kitapta, 19 farklı kişinin bağımlılıkla mücadelesi ve yaşadıkları umut aşılayan bir yaklaşımla anlatılıyor. Kitap hem bağımlıları anlamak isteyenleri hem de kendileri ya da sevdikleri bağımlı olduğundan bu konuda umuda ihtiyacı olanları çok anlamlı hikayelerle buluşturuyor. Renklerini Yeniden Kazanalar Kitabı’na yeşilaymarket.com’dan ve kitapçılardan ulaşılabiliyor.
 

YEDAM bağımlılara ve ailelerine ücretsiz destek sağlıyor

Yeşilay, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği sağlıyor. YEDAM’ın tamamı bağımlılık alanında uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibi; alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesini destekliyor. YEDAM’a 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ulaşılabiliyor.