Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Tüp bebek tedavisi sırasında alkol ve sigara düşüğe neden oluyor

Tüp bebek tedavisi sırasında alkol ve sigara düşüğe neden oluyor

Tüp bebek tedavisi hem maliyetli hem de yorucu bir süreç. Fakat bu sürecin en önemli yanı tedavi sürecinde ve hamilelik boyunca sigara ve alkol kullanmamak. Aksi halde tedavinin olumlu cevap verme oranı düşüyor ve hamilelik süreciniz riske giriyor. Yeşilay Dergisi’nin Ekim sayısına konu olan tüp bebek tedavisi hakkında Prof. Dr. Yılmaz Atay, "Anne-baba adayları çok dikkatli olmalı. Tedavide gebelik gerçekleşirse alkol-sigara kullanımı nedeniyle bebeğin gelişiminde risk oluşur ve düşük yaşanabilir" diyor.

Türkiye'de çiftlerin yaklaşıl yüzde 15'i çocuk sahibi olmada sorunlar yaşıyor ve her yıl on binlerce tüp bebek tedavisi yapılıyor. Oldukça maliyetli ve zahmetli bir süreç olan tüp bebek tedavisi, sigara ve alkol kullanımıyla riske giriyor. ABD'de yapılan bir araştırma alkol ve sigara tüketiminin tedavi sürecini olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre tedavi sırası ve sonrasındaki 1 yılı kapsayan dönemdeki alkol ve sigara kullanımı düşüklere yol açıyor ve canlı bebek doğum oranını azaltıyor.

Alkol düşük oranını arttırıyor
Dergide yer alan bilgiye göre ABD'de 221 çift üzerine yapılan çalışmada, alkolün düşük oranını arttırdığı belirtiliyor. Gebelik sırasında içilen sigara bebekte gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı görülme riskini arttırıyor. Ayrıca bu çocukların ilerleyen dönemlerde, öğrenme kapasitelerinin daha düşük olduğu ve akademik başarılarının da azalabileceği rapor ediliyor. Erkeklerde de sigara ve alkol tüketiminin sperm sayı ve hareketliliği üzerine olumsuz etkileri olduğu yine uzmanlarca belirtiliyor.

Yeşilay'ın aylık yayınladığı Yeşilay Dergisi'nin Ekim sayısında ele alınan konuda tüp bebek tedavisi hakkında önemli bilgiler veriliyor. Dergide hamile kalmak için uğraşan bir anne adayının, sigara ve alkol kullanması, tüp bebek tedavisi için ve gebelik gerçekleşirse bebeğin gelişimi için son derece riskli olduğu belirtiliyor.

Sperm hareketliliğini azaltıyor, yumurtalık işlevini bozuyor
Hamileliğin oluşmasını güçleştiren etkenlerden olan sigara ve alkolün vücutta oluşturduğu hasarları ve tüp bebek tedavisine olan olumsuz etkilerinin konu edildiğiYeşilay Dergisi Ekim sayısındaki yazıda, alkol ve sigaranın erkek ve kadın üreme fonksiyonlarını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Prof. Dr. Yılmaz Atay, sigara içindeki kimyasallar sperm hareketliliğini önemli ölçüde azaltıyor ve yumurtalık işlevini bozuyor diyerek şunları ekliyor: "Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olma oranı içenlerde, sigara içmeyenlere göre yüzde 60 daha azdır. Tüp bebek tedavisi görmüş sigara içen ve içmeyen erkeklerin eşlerindeki gebelik oranları karşılaştırıldığında, içmeyenlerde başarı oranı yüzde 32 iken, içenlerde bu oran yüzde 18'e düşmüştür. Tüp bebek tedavisine alınacak çiftlerin sigara ve alkol konusunda çok iyi bilgilendirilmesi ve öncesinde alkol ve sigarayı mutlaka bırakmaları gerekmektedir."

"Annelik hamilelikle başlar"
Yeşilay Dergisi Ekim sayısı anne adaylarına annelik süreçleri, öncesi ve sonrası için dolu dolu bir içerik sunuyor.  Sigara ve alkol kullanımının tüp bebek tedavisine ve üremeye etkisi gibi hayati konulara değinen Yeşilay Dergisi'nin "Annelik hamilelikle başlar" konulu Ekim sayısını Çocuk ekiyle birlikte tüm kitabevleri ve büyük marketlerden temin edebilirsiniz.