Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Uyuşturucudan ölüm yaşı 13'e düştü, Yeşilay kırmızı alarm verdi!

Uyuşturucudan ölüm yaşı 13'e düştü, Yeşilay kırmızı alarm verdi!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye Uyuşturucu Raporu'nda korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi. Raporda, uyuşturucudan ölüm bir önceki yıla oranla 4 kat artış gösterirken ölüm yaşının 13'e düştüğü ifade edildi. Bağımlılıkla mücadelede öncü kuruluş Yeşilay, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’nde farkındalık oluşturmak, gençleri bilgilendirmek ve duyarlılığı artırmak için halkla bugün meydanlara indi ve "Uyuşturucuya Hayır" dedi. İstanbul'un çeşitli ilçelerinde düzenlenen eylemlere vatandaş büyük ilgi gösterdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporunda yer alan veriler korkuttu. Rapora göre, geçtiğimiz yıl 648 kişinin uyuşturucudan hayatını kaybetti. Ölenlerden birinin 13 yaşında olduğu vurgulandı. Böylece uyuşturucudan ölüm yaşı 13'e indi.  2013 yılı uyuşturucu raporunda toplam ölüm sayısı 162 kişi olarak kaydedilmişti. Buna göre uyuşturucudan ölüm yaşı bir önceki yıla oranda 4 kat artış gösterdi. Yeşilay son zamanlarda artış gösteren uyuşturucu kullanımına karşı alarma geçti 26 Haziran "Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü"nde halkla birlikte sokaklara inerek uyuşturucuyla gelen ölümlere dur demek için eylem yaptı.

"Uyuşturucuyla mücadele için halk sokağa indi" etkinlik videosu:

Her 200 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor!
Şişli Camii önünden başlayıp Mecidiyeköy'de basın açıklaması ile sona eren yürüyüşte Genç Yeşilaycılar halkla birlikte "Uyuşturucuya Dur!" pankartları taşıyarak sloganlar attı. İstanbul Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü, Yeşilay Bilim Kurulu üyesi, Psikolojik Danışman Uğur Evcin ve Genç Yeşilaycıların katıldığı etkinlikte artan uyuşturucu kullanımına ve bağımlılıkla mücadeleye dikkat çekildi.

"243 milyon insan ölümle burun buruna yaşıyor"
Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz eylem sonrası gerçekleştirdiği konuşmada, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2014 Dünya Uyuşturucu Raporu verilerini açıklayarak, raporda 243 milyon insanın kullanıcı olarak belirtildiğini söyledi. Rapora göre dünya yetişkin nüfusunun 0,6'sı yani her 200 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor dedi. Raporda Türkiye'nin mücadele konusundaki başarısına dikkat çekildiğini söyleyen Yılmaz,  Yeşilay olarak bu başarıyı sürdürmek adına istikrarlı bir şekilde çalışıyoruz. Genç nüfusumuzu korumak, geleceğimiz sağlıklı ve temeli sağlam bir şekilde inşa etmek bizlerin görevi. Biz de bu gün de duyarlı vatandaşlarımızla bir araya gelerek yürüyüş ve bir takım etkinliklerle vatandaşlarımızda farkındalık uyandırmak istedik. Sorun büyük ama gençliğimiz de güçlü." şeklinde konuştu. İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce ise, Türkiye'de yasadışı kullanım %8'den daha azdır ama gerekli önlemler alınmazsa, sağlık ve sosyal sorunlar artacaktır. Bu aşamada toplumsal hareket ruhunun oluşturulması ayrıca anlam taşımaktadır" dedi. Eylem, İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Psikolojik Danışman Başkomiser Uğur Evcin'in şube çalışmaları hakkında bilgi vermesi ve bu güne özel hazırlanan 26 Haziran Gazetesi'nin vatandaşlara dağıtılmasıyla son buldu.

İskelelerde ve vapurlarda eylem zilleri çalıyor!
Genç Yeşilaycılar, bağımlılıkla mücadeleye dikkati çekmek için Beşiktaş-Kadıköy vapur seferlerinde "Vapur Sefası Eylemi" yaptı. 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla yolcuların da katılımıyla 4 ayrı vapur seferinde gerçekleştirilen eylemde, çalar saatler kuruldu ve ziller uyuşturucuyla mücadele için çaldı. "Geleceğimizi tehdit eden en acımasız tuzak uyuşturucudur", "Madde bağımlılığından en iyi korunmanın yolu hiç başlamamaktır" yazılı dövizler açan Genç Yeşilaycılar, geçen yıl 650'ye yakın kişinin sadece madde kullanımından dolayı yaşamını yitirdiğine işaret edilerek, "Kaybolan canların farkında mısınız? "Tehlike zilleri sizin için çalıyor", "Madde artık her şeyden daha yakın", Madde kullanımına karşı birlikte el eleyiz" sloganlarıyla uyuşturucu tehlikesine bir kez daha dikkatleri çekti.

"Genç Yeşilaycılar vapurda uyuşturucu bağımlılığına dikkat çekti" etkinlik videosu: