Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, “8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yetenek yarışmasında 81 ilin yeteneklerini bir araya getirdi

Yeşilay, “8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yetenek yarışmasında 81 ilin yeteneklerini bir araya getirdi

Yeşilay, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Turkcell sponsorluğu ile Türkiye'de tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulamaya geçirilen, bağımlılık temalı görsel ve edebi alanda eserlerin ödüllendirildiği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yetenek yarışmasının ödül töreni 4 Mayıs 2018'de Yeşilay Genel Merkezi'nde düzenlendi. T.C. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün katıldığı törende 81 ilin birincileri arasından 18 öğrenci ödüllerini aldı.

Yeşilay tarafından "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" projesi kapsamında her yıl ilkokul, ortaokul ve liseler arasında düzenlenen bağımlılık konulu yarışmada Türkiye finalistleri ödüllerine kavuştu.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Turkcell sponsorluğunda 81 ilde düzenlenen "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yetenek yarışması için 4 Mayıs 2018'de Yeşilay Genel Merkezi'nde düzenlenen, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün de katıldığı ödül töreninde 81 ilin birincileri arasından seçilen 18 öğrenciye ödülleri takdim edildi.

Yeşilay'ın ev sahipliğinde "8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışmasında 81 ilin birincileri ve ailelerinden oluşan yaklaşık 800 kişinin katıldığı programda öğrencilere yönelik gösteriler ve eğlenceli aktiviteler renkli görüntülere sahne oldu.

Farkındalığı artan gençlerimiz bağımlılıkların zararlarına karşı daha bilinçli
Toplumu zararlı alışkanlıklardan korumak ve gençleri bağımlılıklara karşı duyarlı, sağlıklı ve üretken hale getirmek amacıyla pek çok faaliyet düzenlediklerinin altını çizen Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk törende yaptığı konuşmasında; "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yetenek yarışmasının bu amaçları kapsamında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Törende sözlerini sürdüren Öztürk, "Yeşilay olarak mücadelemize gençlerimizi de ortak etmeyi hedeflediğimiz "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışmamıza Türkiye genelinden yaklaşık 34 bin gibi büyük bir katılım oldu. Geleceğimizin teminatı olan değerli gençlerimizin Yeşilay ile aynı mücadele ruhunu taşıması azmimizi daha da arttırmakta ve geleceğe umutla bakmamızı sağlamaktadır. 2011 yılından bu yana tüm ilkokul, ortaokul ve liseler arasında gerçekleştirdiğimiz bu yarışmayla gençlerimiz hem bağımlılıkların insan hayatına olumsuz etkilerini öğreniyor hem de bu vesileyle mücadelemize destek veriyor. Bu sayede farkındalığı artan gençlerimiz bağımlılıkların zararlarına karşı daha bilinçli oluyor.

2017 yılından itibaren Türkiye genelinde uyguladığımız yarışmamızı destekleyen Milli Eğitim Bakanlığı'na, bize destek olan Turkcell'e, katılan öğrencilerimize, ailelerine ve okul yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin yarışmamıza birbirinden kıymetli eserlerle başvurmaları bizleri çok memnun etti. Bu çok değerli eserlerin arasından seçim yapmakta çok zorlandık ama ortaya çıkan eserler neticesinde gençlerimizin yetenekleriyle bir kez daha gurur duyduk. Bu vesileyle de herkesi bağımlılık konusunda düşünmeye ve üretmeye davet ediyoruz."

Çocuklarımızın tek bağımlılığı vatan ve millet sevdası olacaktır…
T.C Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, eğitimciler ve anne babaların, çocukların yüreğine dokunması, onları sevmesi ve onlara güvendiğini göstermesi gerekiyor. Biz, bunu yaparsak inanıyoruz ki tek bağımlılıkları olacaktır. O da bu ülkeye, bu vatana, bu millete olan sevdasıdır" ifadelerini kullandı.

Yaşanan değişim ve gelişimde gençleri bekleyen bağımlılıkla ilgili risklerin artığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Yapılması gereken, bu riskleri en aza indirmek, nihayetinde yok etmek. Öğrencilerin her türlü zararlı alışkanlıklardan ve bağımlılıklardan kaçınmasını sağlamak, eğitim sisteminin temel görevlerinden biridir. Eğitim programlarında yapılan güncellemeyle değerler eğitimini, eğitim programlarının ayrılmaz parçası haline getirdik. Her seviyedeki öğretim programı için 10 kök değer belirledik. Bunlar, adalet, dostluk, dürüstlük, özdenetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverliktir. Aslında bu değerler sadece bizim ülkemize ait değildir, bunlar evrensel değerlerin bir yansımasıdır. Bu kök değerlerin tamamı, öğrencilerin kötü alışkanlıklar edinmelerini önlemeyi ve öğrencilere bağımlılıktan kurtulmaları doğrultusunda davranışlar kazandırmayı amaçlıyor. Sigara, tütün, alkol ve zararlı alışkanlıklardan korunma, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerden uzak kalmanın önemi, teknoloji bağımlılığının zararları, Yeşilay gibi kamu yararına çalışan kurumların önemi gibi konulara da öğretim programlarında yer veriyoruz."

Yılmaz, bütün zararlı alışkanlıklara başlamanın ilk aşamasının sigara olduğunu düşündüklerini ifade ederek, "Bizim gözlemlediğimiz, eğer çocuklarımız sigaradan uzak kalıyorsa, diğerlerine de hiç yanaşmıyor. Sigara adeta bir kapının, pencerenin açılması gibi, yani matruşkanın en dışındaki halkası gibi. Onu geçtikten sonra diğerlerine adım adım ilerlemektedirler." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, şunları söyledi: "Çocuk ve gençlerin bağımlılık yapıcı maddeler risklerinden korunması amacıyla rehberlik hizmetlerinde önleyici ve koruyucu yaklaşım esastır. Bağımlılıkla mücadele kapsamında Yeşilay ile iş birliği içerisinde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) hazırlandı. Sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında öğrencileri ve öğretmen ve aileleri bilgilendiriyoruz. Her yıl yaklaşık 11 milyona yakın öğrencimizi, 2 milyona yakın velimizi ve 500 binden fazla öğretmenimizi bilgilendiriyoruz, farkındalıklarını artırmaya çalışıyoruz. Program kapsamında ihtiyaca göre eğitici ve uygulayıcı eğitimler devam ettiriliyor. Bugüne kadar 712 öğretmen eğitici olarak yetiştirildi. Eğiticiler aracılığıyla 32 bin rehberlik öğretmenine uygulayıcı eğitim verildi."

34 bin eserden 18 kategori birincisi ödüllerini aldı
Yeşilay tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yetenek yarışması ilkokul, ortaokul ve liseler arasında görsel ve edebi kategoride afiş, resim, karikatür, kompozisyon, şiir alanlarında düzenlendi.  Türkiye genelinde yaklaşık 34 bin eserin başvurduğu yarışmanın il birincileri arasından seçilen eserler; İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü ve Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, ressam İsmail Acar ve yazar Mevlana İdris'in de aralarında bulunduğu jüri tarafından seçildi.

Jüri Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan "Çocuklarımız çok değerli çalışmalar ortaya koydular. Birçok çalışmayı değerlendirdik ve bu değerlendirme sırasında bir şey dikkatimizi çekti. Sanki çocuklarımız bizlere mesaj vermek istercesine ailelerin ilgisizliğini yansıtmışlar eserlerine. Bağımlıkla mücadelenin en önemli koruyucu adımlarının başında ailelerin çocuklarına gösterdikleri ilgi ve yakınlık gelir. Bu nedenle çocuklarımızın bu mesajını doğru okumalıyız." dedi.

"Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışmasının bu yılki il birincileri 500 TL, Türkiye finalinde ise 18 kategoride birincilere 5.000 TL, ikincilere 3.000 TL, üçüncülere ise 1.500 TL para ödülü verildi. Ayrıca ülke genelinde dereceye giren öğrenciler Yeşilay tarafından yurtdışı gezisi ile ödüllendirildi. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, yarışmanın sponsoru Turkcell adına katılan Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün'e teşekkür plaket takdim etti.