Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Gençlerle Gerçekleştirecek

Yeşilay, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Gençlerle Gerçekleştirecek

Yeşilay, ECOSOC (The Economic and Social Council) Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Gençlik Forumu’nda Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmek için yürüttüğü çalışmaları anlattı. Bu yıl 10’uncu kez düzenlenen etkinlik kapsamında bir oturum gerçekleştiren Yeşilay, ilkini 2020 yılında gerçekleştirdiği Genç Savunuculuk Forumu’nu ve gençlere yönelik çalışmalarını Birleşmiş Milletler’e anlattı. Yeşilay’ın çalışmalarını Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Erol’un aktardığı oturumda, BM Türkiye Daimî Temsilci Yardımcısı Serhad Varlı ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nden (UNODC) Elizabeth Mattfeld da konuşmacı olarak yer aldı.
 
Konuşmasına gençleri süreçlere dâhil etmenin önemini vurgulayarak başlayan Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Erol şunları söyledi:
 
“Yeşilay olarak tütün, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı gibi bağımlılıkların yanı sıra; gençlerin fiziksel ve ruhsal sağlığını bozan çevrim içi oyun ve çevrim içi kumar gibi davranışsal bağımlılıklarla da mücadele ediyoruz. Bugün genç nüfus, genel nüfusun içinde dünya tarihinde hiç olmadığı kadar yüksek bir orana ulaştı. Bu oran 1,8 milyar.  Dolayısıyla 10-24 yaş arası en genç kuşağın yaşadığı döneme tanıklık ediyoruz. Bu doğrultuda her konuda olduğu gibi bağımlılıklarla mücadele alanında da gençlerin anlamlı katılımı, mücadeleyi eşit şekilde ele alan kapsayıcı ve sürdürülebilir bir küresel halk sağlığı stratejisi geliştirmek açısından önem taşıyor. Ayrıca onların bu alandaki varlığı, potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayarak ülkeler için ekonomik ve sosyal faydalar da ortaya çıkarıyor. Gençlerin sağlıklı nesillerin yetişmesi için politika oluşturmaya katkıları artarken, sivil toplum kuruluşları olarak bize de sorumluluklar düşüyor. Biz bu kapsamda önemli bir çalışma başlatarak Gençlik Savunuculuk Forumu’nu düzenlemekten ve bu alanda öncülük etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

Yeşilay bağımlılıklara karşı küresel bir gençlik ağı oluşturacak

Yeşilay, gençlere seslerini duyurabilecekleri bir platform sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) desteği ile Gençlik Savunuculuk Forumu’nun ilkini 2020 yılında düzenledi. Gençlik Savunuculuk Forumu’nun küresel bir gençlik projesi olduğunun altını çizen Erol, “Forum, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini gerçekleştirme çerçevesinde çeşitli kültürden, dinden, dilden, ırktan, ulustan gençleri bir araya getirerek, sağlıklı yaşamı teşvik ediyor ve savunuculuk becerilerini geliştiriyor. Yeşilay olarak bu proje ile sağlıklı yaşamın desteklenmesi ve bağımlılıkların önlenmesi için ağ oluşturmayı hedefliyoruz. Forumu her yıl düzenleyerek bu ağı genişleteceğiz” dedi.
 
COVID-19 nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen 1. Gençlik Savunuculuk Forumu’nda Afrika, Amerika, Asya, Avrupa, Batı Pasifik ve Güneydoğu Asya olmak üzere altı farklı bölgeden 100 genç bir araya geldi. Etkinliğin ikincisinin ağustos ayında gerçekleşmesi planlanıyor.

Gençler birbirlerinin deneyimlerinden öğreniyor

Platformun gençlerin fikir ve deneyimlerinin yanı sıra, eşit fırsatları paylaşmalarına da olanak tanıdığını belirten Erol, “Bu forum sayesinde, gençler, farklı endüstrilerin müdahaleleri ve stratejileri konularda birbirlerinin deneyimlerinden dersler çıkardılar. Uluslararası kurumların ve karar vericilerin yapıları ve çalışma usulleri hakkında daha derin bir anlayış kazanıp; kamu politikalarına ilişkin uluslararası ve bölgesel yaklaşımları benimseme şansına sahip oldular” ifadelerini kullandı.
 
Genç Savunuculuk Forumu ile kendi ülkelerindeki gençleri harekete geçirmek, gençlerle bağlantı kurma fırsatları sağlamak, deneyim ve fikir alışverişinde bulunmak, bölgesel ve küresel savunuculuğa katkılarına ilişkin becerilerini geliştirmek için gençlere bir platform sağlamak amaçlanıyor. Yeşilay, ulusal ve uluslararası düzeyler başta olmak üzere farklı toplulukları hedefleyen savunuculuk temalarını ele almak ve buna göre stratejiler geliştirmek için Gençlik Kampları, TBM Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı Akran Eğitimleri, Üniversite Kulüpleri, Yeşilay Kulüpleri, Sosyal ve Kültürel Aktiviteler gibi pek çok proje yürütüyor.