Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz: “Medya mensupları bağımlılıkla mücadelede en büyük destekçimiz”

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz: “Medya mensupları bağımlılıkla mücadelede en büyük destekçimiz”

Yeşilay, BYEGM ve KDK işbirliğinde hayata geçirilen Bağımlılıklara Karşı Yerel Medya Kapasite Geliştirmesi Programı kapsamındaki İzmir’de başlayan Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri’nin ikincisi Erzurum’da düzenlendi. Gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimler, basında yer alan bağımlılıklarla ilgili haberlerin özendirici olmayan bir dille, normalleştirilmeden aktarılmasının sağlanmasını amaçlıyor.

Yeşilay, Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK) ile birlikte ortak geliştirdiği “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri” İzmir’den sonra Erzurum’da da gazetecilerden büyük ilgi gördü. Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri ile ülkemizin en önemli sorunlarından olan uyuşturucu bağımlılığı çerçevesinde medyada yer alan haberlerin formatlarını ve söylemlerini daha doğru hale getirmeyi, medya mensuplarının bu alanda bilinçlendirilmeleri hedefleniyor.

Aralık ayına kadar toplam 8 ayrı ilde yapılması planlanan eğitimlerde, özellikle uyuşturucu konusunda normalleştirmeye veya özendirmeye sebep olmayacak şekilde yayın yapmanın önemi vurgulanırken, iletişimde doğru ve etkili bir dil kullanımı ile uyuşturucu bağımlılığı hakkında da bilgiler veriliyor.

İlki 13 Ekim tarihinde İzmir’de başlayan Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri, sırasıyla 20 Ekim’de Erzurum, 3 Kasım’da Samsun, 17 Kasım’da Antalya, 1 Aralık’ta Gaziantep, 8 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek ve 15 Aralık’ta Ankara’da yapılacak eğitimle tamamlanacak.

“Haberlerde kullanılan dil ve fotoğraflar çok önemli”
Kitle iletişiminin en önemli aktörleri arasında yer alan basın mensuplarını, bağımlılıkla mücadelede tamamlayıcı ve destekleyici bir unsur olarak gördüklerini ve medyanın bilinçlendirilmesinin önemine inandıklarını belirten Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, “Bu proje ile bölgesel bazda faaliyet gösteren başta yerel medya olmak üzere yayın araçları ile halkı bilgilendiren tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki basın danışmanlarını hedefliyoruz. Medyadaki haberlerin ele alınış biçimleri, kullanılan dil ve fotoğraflar çok önemli; bu konularda farkındalık sağlamak istiyoruz. Teorik bilgilerin yanı sıra atölye çalışmalarıyla da bu programı daha etkili hale getiriyoruz. Medya mensupları, bağımlılıklarla mücadelede bizim en önemli destekçilerimizdir. Bu eğitimlerle Yeşilay şubelerimizle yerel medya ve kurum basın temsilcileri arasında iletişim ağını da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada BYEGM ile işbirliği yapmaktan da çok mutluyuz” dedi. 

Uyuşturucu bağımlılığı konusunda kamu kurumlarının basın danışmanlarının ve yerel medya temsilcilerinin doğru bilgileri bağımlılık terminolojisine uygun bir şekilde kullanabilmesini sağlamayı amaçlayan eğitimler, Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Prof. Dr. Ali Murat Vural, Doç. Dr. İzlem Vural, Dr. Halit Yerebakan, Sağlık İletişimcisi ve TV Programcısı Ayşenur Asuman Uğur tarafından veriliyor.

Eğitimlerde özellikle uyuşturucu konusunda normalleştirmeye veya özendirmeye sebep olmayacak şekilde yayın yapmanın önemi vurgulanırken, iletişimde doğru ve etkili bir dil kullanımı hakkında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.