Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay, Türkiye’deki bağımlılıkla mücadelesini Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Komisyonu’nda anlatıyor

Yeşilay, Türkiye’deki bağımlılıkla mücadelesini Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Komisyonu’nda anlatıyor

Uyuşturucuyla mücadele konusunda dünya çapında 53 ülkenin üyesi olduğu ve üye ülkelerin uyuşturucu politikaları ile model uygulamalarının konuşulduğu BM Uyuşturucu Komisyonu 12-16 Mart 2018 tarihlerinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenleniyor. Tüm bağımlılık alanlarında çalışan dünyadaki tek sivil toplum kuruluşu olma niteliğinde olan Yeşilay, bu yıl 61'incisi düzenlenen BM Uyuşturucu Komisyonu'nda, Türkiye'deki faaliyetlerini ve tecrübelerini anlatacak.

1920 yılından bugüne bağımlılıklarla mücadelesini sürdüren ve teşkilatlanmasını 40 ülkeye ulaştıran, Türkiye'nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay, bu yıl 61'incisi Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik Sosyal Konseyi'nin Uyuşturucu Komisyonu toplantılarında Türkiye'yi temsile hazırlanıyor.

Yeşilay'ın sponsor olduğu "2019'a Giden Yolda Sentetik Uyuşturucu Tehdidine Karşı Müdahale Çalışmaları", "Önleyici Adımlarla İlgili Tecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar" oturumlarında önleme, koruma ve rehabilitasyon faaliyetlerini anlatacak olan Yeşilay, 98 sivil toplum deneyimini "Uyuşturucu Kullanımının Önlenmesinde Sivil Toplumun Yeri" ilgili komisyon üyesi 52 ülkeye aktaracak. 

Bağımlılıklarla mücadelede 11 milyon öğrenciye ulaşıldı

Türkiye'nin Yeşilay öncülüğünde bağımlılıklarla mücadelesinde çok önemli mesafeler kat edildiğini belirten Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, "T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle tüm okullarda, yaş gruplarına uygun şekilde bağımlılık koruma temelli eğitim programı olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), bu alanda en çok kişiye ulaşmış, sonuçlarıyla da oldukça başarılı olan bir program. ‘Önleyici Adımlarla İlgili Tecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar' başlıklı oturumda faaliyetleri ile ilgili bilgi verilecek TBM aracılığı ile bugüne kadar 11 milyon öğrenci ve 2 misyon yetişkine ulaşıldı. Hedefimiz bu sayıyı 2023 yılına kadar 18 milyon öğrenciye ulaştırmak. TBM ayrıca BM tarafından önleme alanında iyi uygulama örneği olarak seçildi" dedi.

YEDAM modeli 52 ülkeye aktarılıyor

Alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon hizmeti veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM, model olarak dünyaya açılıyor. Yılmaz, modelin aileyi de rehabilitasyona dahil ederek oluşturduklarını, sosyal uyum çalışmalarıyla bağımlıları hem rehabilite edip hem de topluma kazandırdıklarını ifade ederek; Viyana'da gerçekleşecek olan toplantıda 52 ülkeye modelin tüm ayaklarını aktaracaklarını belirtti.  

Yeşilay, üye 52 ülkeye Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesini anlatıyor

12-16 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek toplantılarda Yeşilay'ın yer alacağı, faaliyetleri ve Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele anlamında atılan adımları sponsor olduğu oturumlarda paylaşacak. Bu kapsamda 15 Mart'ta düzenlenecek ilk oturumda, sürekli ortaya çıkan sentetik uyuşturucular ve tehditleri konuşulacak. Başbakanlığa bağlı Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nda yer alan tek sivil toplum kuruluşu olduklarını belirten Savaş Yılmaz; "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun hazırladığı uyuşturucuya karşı 5 yıllık eylem planında, önleme, eğitim, farkındalık ve rehabilitasyon görevleri Yeşilay'ın görev alanı olarak belirlendi. Yıl içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteğiyle ülke genelinde 40 YEDAM açılacak. Milli bir rehabilitasyon modeli olarak, bağımlıya bütüncül bir tedavi ve iyileştirme merkezi olarak 20 ülkeyi inceleyerek oluşturduğumuz Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi de yıl içerisinde 10 yerde hizmete açılacak. Tüm bu deneyim ve bilgi birikimlerimizi, Türkiye'nin bağımlılık politikasını 52 ülkeye aktaracağız" dedi.

Önleyici Adımlarla İlgili Tecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar

BM Uyuşturucu Komisyonu çerçevesinde 16 Mart'ta düzenlenecek "Önleyici Adımlarla İlgili Tecrübe Paylaşımı ve Yenilikçi Politikalar" oturumda Yeşilay, önleme ve koruma faaliyetlerini katılımcılara aktaracak. Özellikle T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle tüm okullarda, yaş gruplarına uygun şekilde bağımlılık koruma temelli eğitim programı olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), bu alanda en çok kişiye ulaşılmış, sonuçlarıyla da başarılı olan bir program niteliği taşıyor. Bugüne kadar 11 milyon öğrenci ve 2 milyon yetişkine ulaşılan programın uygulama süreçleri ile ilgili üye 52 ülkeye sunum yapılacak.

Uyuşturucu Kullanımının Önlenmesinde Sivil Toplumun Yeri

Alkol, uyuşturucu madde, tütün, teknoloji ve kumar bağımlılığı alanlarında çalışan dünyadaki tek sivil toplum kuruluşu olan Yeşilay, BM Uyuşturucu Komisyonu'nun son günü olan 16 Mart'ta "Uyuşturucu Kullanımının Önlenmesinde Sivil Toplumun Yeri" oturumunda Türkiye deneyimlerini katılımcılara aktaracak. Oturum kapsamında özellikle sivil toplum ve bağımlılıkla mücadelesi, Türkiye'de bu konuda neler yapıldığı, sivil toplumun politika geliştirilmesine nasıl katkısının olduğu gibi kritik öneme sahip konuların görüşülecek.