Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı Bilgi
Yeşilay’ın “5. Zümrüdüanka Ödülleri” sahiplerini buldu

Yeşilay’ın “5. Zümrüdüanka Ödülleri” sahiplerini buldu

Yeşilay tarafından "bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşamı" misyon edinen, söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara verilen ve bu yıl beşincisi düzenlenen Zümrüdüanka Ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu. Siyaset, Sanat, Spor, Akademi, Sosyal Sorumluluk ve Medya olmak üzere 6 kategoride verilen ödüllere bu sene; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, sanatçı Ceza, basketbolcu Bobby Dixon Ali Muhammed, akademisyen Prof. Marc Potenza, Sosyal Sorumluluk'ta Turkcell ve Medya'da NTV kurumları layık görüldü.

İnsan onurunu ve saygınlığını temel alarak, toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için 1920 yılından bu yana başarıyla faaliyet gösteren Yeşilay, bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşamı misyon edinen, söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşları Zümrüdüanka Ödülü ile ödüllendirmeye devam ediyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen ödül töreni, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 20 Nisan 2018'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşti.

Zümrüdüanka Ödül Töreni'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve çok sayıda davetli katıldı.

Zümrüdüanka Ödül Töreni'nde kültür sanat dünyasından spora, akademiden siyasete, medyadan sosyal sorumluluk projeleri alanına kadar toplam 6 kategoride kişi ve kuruma "En Yeşilaycı" unvanıyla ödülleri takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Terör örgütlerinin en büyük gelir kapısı uyuşturucu ticaretidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemal Reşit Rey'de düzenlenen Zümrüdüanka Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, ödül töreni dolayısıyla Yeşilay gönüllüleriyle bir arada olmaktan ve hasret gidermekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Yeşilay Başkanı ve yönetim kuruluna teşekkür eden Erdoğan, 1920 yılından bu yana sağlıklı nesiller yetiştirmek için emek veren, mücadele yürüten tüm Yeşilay mensuplarına şükranlarını sundu.

Yeşilay'ın başarılarıyla sadece Türkiye'de isminden söz ettirmekle kalmadığını, bilgi birikimi ve tecrübesiyle dünyanın 41 ülkesindeki muadil kuruluşlara da öncülük yaptığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin bağımlılık ve zararlı alışkanlıklarla mücadele alanındaki bir asırlık kurumsal hafızasını dost ve kardeşlerimizle de paylaşıyor. Yeşilay'ın yurtiçinde olduğu gibi, yurtdışında da hizmetleri, birbirinden kıymetli projeleri, birbirinden değerli faaliyetleri bulunuyor. Sizlere uluslararası iş birliklerinizde de özellikle başarılar diliyor, dünyanın dört bir tarafında ülkemizi iftiharla temsil edeceğinize inanıyorum. 5. Zümrüdüanka Ödülleri'nin de Türkiye, millet ve bağımlılıkla mücadele eden vatandaşlar için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Titiz bir çalışma sonucunda ödüle layık görülen sanatçılarımıza, medya mensuplarımıza, akademisyen, sporcu ve siyasetçilerimize tebriklerimi, takdirlerimi iletiyorum. Yeşilay'ın Zümrüdüanka Ödülleri, takdim edilenler için şüphesiz çok önemli, çok kıymetli bir payedir. Bu paye aynı zamanda sorumluluk ve mesuliyet demektir. Bu ödül, son nefesine kadar sürecek bir gönül görevine adeta nefer yazmaktır. Ben buradaki her bir kardeşimin bu payeyi iş ve özel hayatında onurla, gururla ama aynı zamanda bir vazife şuuruyla taşıyacağına inanıyorum."

İnsan faktörünü dikkate almayan, insana gerekli özeni göstermeyen her teşebbüs ve her politikanın sonuçsuz kalmaya mahkûm olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "İnsanı dışlayan veya insanı sadece maddi yönden değerlendiren bir anlayışın başarı şansı da yoktur. Bir ülkenin asıl zenginliği, yeraltı ve yerüstü kaynakları değildir. Güçlü ülke, sanayisi, ekonomisi, ticareti, ordusu güçlü devlet manasına gelmez. Elbette bunların tamamı gereklidir, önemlidir. Her biri kendi başına bir değerdir. Ancak bize göre bir milletin en büyük hazinesi, en büyük güç kaynağı, ruhen, zihnen ve bedenen sağlıklı nesillere sahip olmasıdır. Evlatlarımız ne kadar zinde, ne derece sağlıklı olursa ülkemizin geleceği o kadar parlak, o kadar aydınlık olur. Gençlerini alkol, uyuşturucu, sigara, kumar, terör gibi dehlizlerde kaybeden ülkelerin istikbali karanlıktır."

Evladını uyuşturucuya kaptırmış bir anne veya babanın durumunun düşünülmesini isteyen Erdoğan, "Adeta evladını Kandil'e kaçıranlar karşısında Diyarbakır Belediyesinin önünde günlerce hüngür hüngür ağlayan annelerin akıbetini düşünün. O neyse o da aynısıdır. Ne ekonomileri ne sanayileri ne paraları bu ülkeleri hızla yaklaştıkları karanlık akıbetten kurtarmaya yetmez." ifadelerini kullandı.

Türkiye gibi iddia sahibi ülkelerin başına musallat edilen PKK gibi terör örgütlerinin en büyük gelir kapısının halen uyuşturucu ticareti olduğuna vurgu yapan Erdoğan, ‘uyuşturucuyu satarak toplumlar uyuşturuluyor, diğer taraftan elde edilen gelirlerle de silah mafyası güçlendiriliyor' şeklinde konuştu.

Bağımlılıkla mücadele bir vatan görevidir

Bir arkadaş veya bir aile ferdi bulamayan gençlerimizin, genellikle uyuşturucuya ve teknolojiye bağımlı hale geldiğini belirten Erdoğan, "Yalnızlaşan gençler çareyi sanal ortamlardaki sahte karakterlerde arıyor. Hemen yanı başında derdini paylaşacak anne, baba, kardeş, arkadaş bulamayan çocuklar internet zorbalarının tuzağına düşebiliyor. Manevi olarak yeterli eğitimi almamış, ruhundaki açlığı giderememiş evlatlarımız maalesef FETO gibi, DEAŞ ve PKK gibi ihanet çetelerinin ağına takılabiliyor. Bizim bunların hiçbirine rıza gösterebilmemiz, göz yumabilmemiz, sessiz ve tepkisiz kalabilmemiz mümkün değildir. Bunun için milletimizi tüm zararlı alışkanlıklara karşı seferberlik ruhuyla mücadeleye davet ediyorum. Bağımlılıkla mücadele bir vatan görevidir. Ülkesine bağlı, milletini seven, geleceğini düşünen herkes, ideolojik ve siyasi farklılıklarını bir yana koyarak bu mücadeleye destek vermelidir. Devlet, sivil toplum, akademi, medya ve sanat dünyası olarak hepimizin Yeşilayımıza sahip çıkması gerekiyor."

Erdoğan, Yeşilay'ın, ülke genelindeki 114 şubesiyle, bağımlılıkla mücadele alanında en yetkin, en birikimli, en köklü kuruluşu olduğunu, kurumun "Okulda Bağımlılığa Müdahale Eğitim Programı", "Yeşilay Yaşam Becerileri Eğitim Programı", "Yeşilay Danışmanlık Merkezi" gibi projelerle de kurumun etkinliğini artırdığını vurguladı.

Yeşilay bağımlılıklarla mücadelede çözüm ve tedavinin merkezi olma yolunda ilerliyor

Bu yıl beşincisini düzenledikleri Zümrüdüanka Ödüllerinin her geçen gün büyüyerek daha geniş kitlelere ulaşmasından ötürü duydukları memnuniyeti dile getiren Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, desteklerinden ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederken bağımlıklara karşı mücadeledeki hassasiyetleri ve yaşam tarzlarıyla topluma örnek olarak ödüle layık görülen "En Yeşilaycı" kişi ve kurumları da kutladı.

Törende sözlerini sürdüren Öztürk, "Bağımlılıklara karşı farkındalığı artırmak amacıyla önleyici, koruyucu ve rehabilite edici halk sağlığı çalışmaları yürüten Yeşilayımız 98 yaşında. Bir asra merdiven dayayan geçmişi ile tüm bağımlılık alanlarında faaliyet gösteren dünyadaki ilk ve tek sivil toplum kuruluşu olma niteliğinde olan Yeşilay, bugün teşkilatlanmasını 40 ülkeye çıkararak sadece Türkiye'de değil küresel anlamda da söz sahibi bir konuma geldi. Bunun yanı sıra Yeşilay toplum sağlığına dönük faaliyetlerini çeşitlendirerek tüm bağımlılıklarla mücadelede çözüm ve tedavinin merkezi olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Bu kapsamda alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon hizmeti veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM çalışmalarımızın kapsama alanını genişletiyoruz. YEDAM sadece bağımlı gençlerimizin rehabiltasyonu ile sınırlı kalmayarak aileyi de rehabilitasyon sürecine dahil eden, sosyal uyum çalışmalarıyla bağımlıları hem rehabilite edip hem de topluma kazandıran bir yapıya sahip. Bu çerçevede uluslararası alanda da örnek gösterilen bir model olan YEDAM kapsamında yıl içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteğiyle ülke çapında 40 yeni merkez daha açacağız. Ayrıca, milli bir rehabilitasyon modeli olarak, bağımlıya bütüncül bir tedavi ve iyileştirme merkezi olarak 20 ülkeyi inceleyerek oluşturduğumuz Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi de yıl içerisinde 10 ilde hizmete girecek" dedi.

Konuşmasının sonunda tüm Yeşilay dostlarına desteklerden ötürü teşekkür eden Öztürk, Zümrüdüanka Ödülüne layık görülen tüm isim ve kurumları da bir kez daha tebrik ederek bağımlılıklarla mücadelede faaliyetlerinin çözüm ve tedavi noktasında da artarak devam edeceğinin altını çizdi.

‘En Yeşilaycı'lar Ödüllerini Aldılar

Bu yıl beşincisi düzenlenen Zümrüdüanka Ödül Töreni'nde; siyaset dalında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'a, sanat dalında Ceza'ya, spor dalında Bobby Dixon Ali Muhammed'e, akademi dalında Prof. Dr. Marc Potenza'ya, medya dalında NTV'ye ve sosyal sorumluluk dalında Turkcell'e ödülleri takdim edildi.

5. ZÜMRÜDÜANKA ÖDÜLLERİ KAZANLAR

SİYASET

Mevlüt Uysal

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

Hukuk mezunu. Siyasetçi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra avukatlık mesleğini icra ederken diğer yandan parti teşkilatında görev almaya başladı. 2009 yılı seçimlerinde Başakşehir Belediye Başkanı oldu. 2014 seçimlerinde Başakşehir Belediye Başkanlığına tekrar seçilen Mevlüt Uysal, 2017'de ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devralmıştır. Başakşehir Belediye Başkanlığını yürüttüğü dönemde, Yeşilay'ın bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psiko-sosyal destek veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM'ın Başakşehir'de açılmasına öncülük etmiştir. Şimdi ise, Yeşilay'ın bağımlıları rehabilite ederek sosyal hayata entegrasyonlarını sağlayacak, milli kültür ve dinamiklere uygun geliştirdiği Bağımlılık Rehabilitasyon Merkezi'nin Bağcılar, Eyüp ve Beykoz'da açılması için yer ve gerekli imkânları tahsis ederek Yeşilay'ın destekçisi olmaktadır.

SOSYAL SORUMLULUK

Turkcell

Turkcell 1994'te Türkiye'de kurulmuş; yerleşik, entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri şirketi ve mobil, telekomünikasyon alanında global bir markadır. Kurulduğu günden bu yana eğitim, kültür, sanat, spor gibi farklı alanlarda projeleri desteklemektedir. Turkcell, Yeşilay'ın Türkiye genelindeki tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde uyguladığı ve bu yıl 8.'sini gerçekleştirdiği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yetenek yarışmasına sponsor olmuştur. Yeşilay'ın sağlıklı, mutlu çalışma ortamları oluşturmak için firmalara yönelik geliştirdiği İş Yaşamını İyileştirme Programını kurum bünyesinde uygulamaya başlayan Turkcell, ayrıca yapılan işbirliği protokolü kapsamında çocuk ve gençlere yönelik projelerin de destekçisi olmaya devam etmektedir.

SANAT

Ceza

1976, İstanbul doğumlu Bilgin Özçalkan, bilinen adıyla Ceza; Türk rap sanatçısı, söz yazarı ve oyuncudur. Yaptığı çalışmalarla rap müziğini Türkiye'de duyuran önemli isimlerden biridir. 2007 yılında MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde, En İyi Türk Şarkıcısı ödülünü alarak bir ilke imza atmıştır. 2007-2008 yıllarında Almanya'da yaşayan Türk, Arap ve çeşitli etnik gruplardaki gençlerle milli ve kültürel workshop'ları yapmıştır. Bağımlılıklara karşı hassasiyeti ve mücadelesiyle bilinen Ceza ile Yeşilay'ın bağış kampanyası kapsamında beste ve konser çalışması yapılmıştır. Ceza aynı zamanda "Evin Delisi" markasıyla hem kendi albümlerini yayınlamakta hem de genç yetenekleri keşfederek onlara yardımcı olmaktadır. Gençlerde Yeşilay bilinirliğinin artırılması noktasında Ceza ile konser ve farkındalık çalışmaları yapılmaya devam edilecektir.

AKADEMİ

Prof. Dr. Marc Potenza

ABD'li, eğitimini Yale Üniversitesinde gerçekleştirmiş psikiyatri profesörü Marc Potenza, yine aynı üniversitede akademisyenlik ve çeşitli araştırma merkezi ve kurul direktörlüğü görevini yürütmektedir. Moleküler biyokimya ve biyopsi, bağımlılık, sanal kumar bağımlılığı, kadınlarda bağımlılık sorunu gibi dünya sağlık otoritelerince kabul edilen çalışmaları bulunmaktadır. Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde oturum başkanlığı yapmış, teknoloji ve kumar ilişkisine dair çalışmalarını kongrede sunmuştur. Yanı sıra uluslararası hastalık sınıflandırmalarının yapılacağı ICD-11 için Yeşilay, Marc Potenza'nın da yer aldığı "Bağımlılık Davranışlarının Halk Sağlığına Etkileri" konulu toplantı kapsamında, İstanbul'da 20 Dünya Sağlık Örgütü uzmanını bir araya getirmiş, teknoloji bağımlılığının tanı ve teşhislerinin konuşulmasını sağlamıştır. Potenza ile Yeşilay'ın kumar ve teknoloji bağımlılığı alanında eğitim ve bilimsel çalışmaları devam edecektir.

SPOR

Bobby Dixon Ali Muhammed

Feerbahçe Basketbol forması giyen Bobby Dixon 1984, ABD doğumludur. Aynı zamanda Türk vatandaşlığı bulunmakta ve Ali Muhammed adını kullanmaktadır. Basket kariyeri öncesi madde kullanımı olmuş, kardeşi de bundan dolayı hayatını kaybetmiştir. Kısa ama zor bir dönem sonrası, yeni bir hayata başlama kararı almıştır. Çeşitli işlerde çalışan Ali Muhammed, kendisini keşfeden ve spora yönlendiren bir büyüğünün desteğiyle basketle tanışmış ve bu yolda ismini dünyaya duyurmuştur. Chicago'da umutsuz gençlere yardım sağlayan "Lionheart" (Aslan kalpli) vakfının kurucusudur. Vakıfta maddi durumu yetersiz olan öğrencilere yardım yapılmakta, bağımlılık riski taşıyan çocuk ve gençlere yönelik basket kursları ve diğer spor imkânları sunulmaktadır. Bağımlılık sorununu sporla yenen Ali Muhammed bu yönde çevresine de yardımcı olan örnek bir isimdir.

MEDYA

NTV

NTV, 1996 yılında kurulmuş Türkiye'nin ilk haber kanalıdır. Ocak 1999'da Doğuş Yayın Grubu bünyesine katılarak Türk medya endüstrisine yeni bir soluk getiren NTV, Türkiye'de tematik kanal dönemini başlatmıştır. NTV'de, ulusal ve uluslararası haberler başta olmak üzere, ekonomi, kültür-sanat, yaşam ve spor konularına odaklanan programlar da yayınlamaktadır. Sağlık, eğitim ve çevre gibi konularda yapmış olduğu yayınlar ve Yeşil Ekran gibi özel projeler, NTV'nin sosyal sorumluluk bilincine yaklaşımının somut örnekleri arasındadır. Gerek medya sponsorluğu gerek haber olma anlamında, NTV Yeşilay'ın önemli bir medya destekçisidir. NTV-Yeşilay iş birliğinde kamuoyuna Yeşilay ve bağımlılık farkındalık içeriklerinin ulaşması adına tematik yayın çalışmaları gerçekleşmeye devam edecektir.